V ČR a ďalších krajinách rozbili sieť falšovateľov dokumentov

NETKY.SK • 1 November 2013, 15:04 • 2 min
V ČR a ďalších krajinách rozbili sieť falšovateľov dokumentov

PRAHA - V Českej republike, Rakúsku, Francúzsku, Nemecku a Británii zadržali pri operácii celkovo 29 osôb podozrivých členov siete, ako aj 11 migrantov za nelegálny pobyt v členských štátoch EÚ.

slovakia

left justify in out

Medzinárodnú zločineckú sieť, ktorá vo veľkom rozsahu vyrábala a distribuovala falzifikáty dokumentov pre nelegálnych imigrantov v Európskej únii, rozbila v spolupráci polícia vo viacerých európskych krajinách. Časť siete sídlila v Prahe, oznámil dnes Europol.

V Českej republike, Rakúsku, Francúzsku, Nemecku a Británii zadržali pri operácii celkovo 29 osôb podozrivých členov siete, ako aj 11 migrantov za nelegálny pobyt v členských štátoch EÚ, uviedol európsky policajný úrad na svojej webovej stránke.

Časť kriminálnej siete sídliaca v Prahe podľa oznámenia zvyčajne falšovala alebo pozmeňovala ukradnuté pravé cestovné dokumenty a zasielala ich komplicom v ďalších európskych krajinách, ktorí dokonca zadávali falšovateľom pravidelné objednávky. Falšované preukazy totožnosti, pasy a vodičské preukazy následne dostávali nelegálni migranti, aby mohli vstúpiť do Schengenského priestoru alebo legalizovať svoj pobyt v ňom či zakryť svoju identitu.

Počas operácie, ktorá sa uskutočnila 22. októbra, vykonali policajti viac než 70 domových a ďalších prehliadok. Zadržali tiež veľký počet mobilných telefónov, SIM kariet, počítačov, harddiskov, falošných dokumentov, vybavenie na falšovanie, dve ručné strelné zbrane a rôzne bankové a iné dokumenty.

Hovorca českého Útvaru pre boj s organizovaným zločinom (ÚOOZ) dnes oznámil, že vyšetrovatelia útvaru zatkli a obvinili sedem mužov a žien vo veku 35-47 rokov. Išlo o cudzincov z Arménska, Moldavska, Alžírska, Tuniska a Ukrajiny. Piatich stíhajú vo väzbe a v prípade preukázania viny im hrozia tresty odňatia slobody od troch do desiatich rokov, informovala televízia Nova.

Hlavou organizovanej skupiny a zároveň hlavným falšovateľom mal byť 47-ročný Armén, ktorý mal kontakty na arménsku komunitu v krajinách EÚ i mimo únie, no uspokojovať aj dopyt po falzifikátoch v arabskej a ruskojazyčnej komunite, najmä z Ukrajiny a Moldavska. V ČR zločinecká skupina zarobila najmenej 1,2 milióna Kč, za jeden doklad dostávala 300 až 600 eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies