V Cornwalle objavili palác z obdobia raného stredoveku

NETKY.SK • 3 August 2016, 15:05 • 2 min
V Cornwalle objavili palác z obdobia raného stredoveku

LONDÝN - Britskí archeológovia objavili v obci Tintagel v anglickom Cornwalle pozostatky paláca z obdobia raného stredoveku. Pravdepodobne kráľovskú rezidenciu odkryli pri ruinách miestneho hradu z 13. storočia.

slovakia

left justify in out

Objavené sídlo podľa odborníkov pochádza z obdobia od 5. do 6. storočia nášho letopočtu, pričom mohlo patriť panovníkom kráľovstva Dumnonia, ktoré sa v oblasti nachádzalo. Miesto, kde experti vykopávky uskutočnili, je známe najmä v spojení s legendárnym kráľom Artušom, ktorého tu mali údajne počať.

 

Odborníci objavili pozostatky stavby so stenami hrubými jeden meter a približne 150 kúskov keramiky či sklenených pohárov. Fragmenty pochádzali napríklad z Francúzska, dnešného Tuniska, Turecka a iných oblastí východného Stredomoria, čo by mohlo znamenať, že miesto obývali bohatí a vysokopostavení ľudia. Archeológovia v rámci vykopávok, ktoré podporila organizácia English Heritage, tiež objavili schodisko či podlahu s bridlicovými dlaždicami.
Výskum naznačuje, že spomínaný palác bol luxusnejšou časťou rozsiahleho komplexu budov na tintagelskom myse.

 

Odborníci v nedávnych geofyzikálnych prieskumoch zaznamenali vyše tucet ďalších budov väčšieho rozsahu. Dve objavené izby boli široké štyri metre a dlhé jedenásť metrov. V týchto stavbách mohli napríklad žiť remeselníci, vojaci a iní sluhovia. Predpokladá sa, že komplex vznikol približne v 5. storočí nášho letopočtu a začal zanikať o dve storočia neskôr.

 

“Objavenie budov patriacich vysokopostaveným ľuďom, potenciálne komplexu kráľovského paláca, v Tintageli mení znalosti o tomto mieste. Pomáha nám odhaliť pútavý obraz života na tak dôležitom mieste v málo historicky známych storočiach, ktoré nasledovali po páde rímskej vlády v Británii,” vyjadril sa o vykopávkach Win Scutt zo spomínaného English Heritage. Trojtýždňový výskum, v rámci ktorého palác objavili, sa skončil v utorok.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona