V čom spočíva dokonalá šálka kávy: Britskí vedci odhalili tajomstvo!

NETKY.SK • 5 Jún 2014, 10:56 • 2 min
V čom spočíva dokonalá šálka kávy: Britskí vedci odhalili tajomstvo!

LONDÝN - Britskí chemici údajne odhalili tajomstvo dokonalej šálky kávy, ktorým je podľa ich zistení primerane tvrdá tečúca voda z kohútika, oznámila dnes televízia ITV.

slovakia

left justify in out

Odborníci z univerzity v anglickom meste Bath skúmali vplyv rôzneho zloženia vody na chuť kávy za pomoci moderných metód výpočtovej chémie. Dospeli pritom k záveru, že tá istá káva môže mať výrazne inú chuť v závislosti od tvrdosti vody, ktorou sa zaleje. 
      

Proces rozpúšťania, "extrakcie" kávy podľa nich priaznivo ovplyvňuje prítomnosť iónov horčíka (magnézia) vo vode. Negatívny vplyv má naopak vysoká koncentrácia hydrogénuhličitanov, rovnako ako voda bohatá na sodík, ktorú produkujú rôzne zmäkčovače.  
      

Podľa chemika Christophera Hendona káva obsahuje stovky chemikálií, ich presné zloženie závisí od druhu zŕn a spôsobe ich praženia. Výslednú chuť nápoja ale ovplyvňuje najmä to, do akej miery sa tieto chemikálie rozpustia vo vode.
     

"Zistili sme, že zloženie vody zohráva kľúčovú úlohu v tom, aký podiel cukrov, škrobov, zásad a kyselín sa extrahuje z určitého množstva pražených zŕn," uviedol chemik Christopher Hendon z University of Bath. Ďalšími faktormi sú spôsob mletia, teplota, tlak a doba varenia kávy. 
      

Zo záverov štúdie, publikovanej v odbornom časopise Journal of Agricultural Food Chemistry, vyplýva, že na chuť kávy má pozitívny účinok špecifická tvrdosť vody s vysokou úrovňou horčíkových iónov a s nízkym obsahom hydrogénuhličitanov.  
      

"Neexistuje dokonalé zloženie vody ... Voda bohatá na magnézium je ale lepšia v extrakcii zložiek kávy a výsledná chuť závisí od (horčíkových) iónov vo vode a množstva prítomných bikarbonátov," uviedol Hendon. 
      

K účasti na praktickej fáze projektu prizval Hendon aj svojho priateľa, spolumajiteľa kaviarne v Bathe Maxwella Colonna-Dashwooda, úspešného účastníka britských i medzinárodných súťaží v príprave kávy. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies