V čom podľa odborníkov na pôdu štát porušil zákon?

NETKY.SK • 31 Júl 2020, 18:0 • 2 min
V čom podľa odborníkov na pôdu štát porušil zákon?

Pôdu si musíme ako spoločnosť veľmi vážiť vo všetkých regiónoch. Odborníci však pripomínajú, že štát sa k vlastnej zemi nie stále správa ideálne. Štátne orgány argumentujú, že je to nevyhnutné pre znižovanie nezamestnanosti.

slovakia

left justify in out

 

Pre pôdoznalcov je spraš dôležitým substrátom potrebným pre vývoj najúrodnejších slovenských pôd. Tými sú černozeme a časť hnedozemí. Odborníci na pôdu Ján Styk, Boris Pálka a Jozef Kobza z banskobystrického regionálneho pracoviska Výskumného ústavu pôdoznalectva a ochrany pôdy Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra uvádzajú, že región v ich pôsobnosti má zväčša iba sprašové hliny. Upozorňujú, že správne sa nemá hovoriť o spraši v pôdach, „ale o pôdach, ktoré sa dlhým pedogenetickým procesom vyvinuli na sprašiach“.

 

Miznú pôdy

Zdôrazňujú, že spraš sa z pôdy nestráca, ale miznú pôdy na nej vyvinuté. A môže za to aj Slovenská republika. „Ide predovšetkým o regióny kde sa nachádzajú naše najkvalitnejšie pôdy (černozeme),“ spresnili.

 

img

 

Štát pochybil

Pôdoznalci upozornili, že sa nerešpektoval platný zákon a prednosť pred pôdou dostali iné potreby. „Tu štát povolil aj napriek platnému zákonu o ochrane pôdy (zákon 220/2004 Z.z.) výstavbu automobilových závodov, logistických centier a veľkoskladov (Bratislava, Trnava, Senec, Sereď, Galanta, atď.). Z tohto dôvodu boli stovky hektárov najúrodnejších pôd zabraté pre tento účel,“ upozornili.

  

Okrádame sa

Čo reálne to bude znamenať pre naše pôdohospodárstvo, resp. potravinovú sebestačnosť? Často sa hovorí o potrebe pestovať zdravé potraviny, no poľnohospodári pripomínajú, že už samotný prístup k agro-sektoru tomu príliš nepomáha. Pôdoznalci zdôraznili, že zákon o ochrane poľnohospodárskej pôdy má chrániť našu zem. No napriek existencii normy sa stále nájde „nejaký vyšší štátny záujem, ktorý investorom a developerom umožní (schváli stavebné povolenia) výstavbu na najúrodnejších pôdach“.

 

img

 

Odborníci na pôdu bijú na poplach, že takto celá spoločnosť stráca veľmi veľa a doslova sa okráda. „O stovky hektárov najúrodnejších pôd, ktoré v minulosti slúžili na intenzívnu poľnohospodársku výrobu,“ uzavreli pracovníci regionálneho pracoviska Výskumného ústavu pôdoznalectva a ochrany pôdy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona