V čínskom meste Urumči zakázali islamské pokrývky hlavy na verejnosti

NETKY.SK • 11 December 2014, 11:33 • 2 min
V čínskom meste Urumči zakázali islamské pokrývky hlavy na verejnosti

PEKING - Metropola západočínskej provincii Sin-ťiang zakázala nosiť islamské pokrývky hlavy na verejnosti. Informovala o tom dnes miestna vláda. Sú obavy, že tento krok môže vyvolať ďalšie nepokoje v problémovej provincii, píše agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Zákaz v metropole Urumči prichádza v čase, keď Čína stupňuje obmedzenia týkajúce sa náboženského oblečenia, pretože sa zvyšuje nervozita úradov z islamského extrémizmu. Peking obviňuje islamských separatistov z niekoľkých krvavých útokov bombami a nožmi, ktoré si za posledné dva roky vyžiadali stovky ľudských životov.
      

Mnoho odborníkov na situáciu v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang tvrdí, že zákaz závojov a tvrdé presadzovanie takýchto predpisov v praxi bude ďalej stigmatizovať menšinu Ujgurov v oblasti. Ujguri už tradične vyznávajú umiernenú formu islamu, ale začali prijímať zvyky bežnejšie skôr v Saudskej Arábii alebo Pakistane - napríklad celotvárové pokrývky žien. Tento jav vidieť odvtedy, čo Čína v posledných rokoch z bezpečnostných dôvodov zostrila zásahy proti Ujgurom.
      

O zákaze nosiť ženské pokrývky hlavy na verejnosti v stredu rokoval a potom ho aj schválil stály výbor parlamentu v Urumči, metropole provincie Sin-ťiang. Následne ho výbor oznámil na svojej webovej stránke. Oblasť Sin-ťiang - domov Ujgurov, hovoriacich turkotatárskym jazykom - už dlhé roky sužuje násilie, ktoré vláda pripisuje islamským militantom alebo separatistom.
      

James Leibold, odborník na čínsku etnickú politiku z Univerzity La Trobe v austrálskom Melbourne, uviedol, že vďaka zákazu pokrývok hlavy budú tieto "ešte populárnejšie, a to ako symbol odporu a vyjadrenia etnicko-národnej identity". "Strana dala do priamej súvislosti štýl obliekania - pokrývky hlavy, tváre a tela - s náboženským extrémizmom a násilím. To je veľmi hrubý a kontraproduktívny spôsob, ako sa pokúsiť vyriešiť problém terorizmu," dodal Leibold.
      

Emigranti a mnohé ľudskoprávne organizácie tvrdia, že skutočnou príčinou nepokojov je čínska politika tvrdej ruky vrátane zákazov islamu a kultúry i jazyka Ujgurov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies