V Číne žije už vyše 300 miliardárov!

NETKY.SK • 11 September 2013, 08:58 • 2 min
V Číne žije už vyše 300 miliardárov!

PEKING - Najbohatším mužom Číny sa stal developer Wang Ťien-lin, ktorý vlani kúpil najväčšiu sieť kín v USA. Celkovo počet čínskych miliardárov tento rok vzrástol na vyše 300, oznámila dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Na čelo zoznamu najbohatších ľudí Číny časopisu Hurun Report sa po prvý raz dostal realitný developer Wang Ťien-lin s odhadovaným majetkom za 22 miliárd dolárov (vyše 16 miliárd eur).  Jeho spoločnosť Dalian Wanda Group prevádzkuje hotely, kiná a obchodné domy. V roku 2012 Wang za 2,6 miliardy dolárov odkúpil sieť kín AMC Cinemas, doposiaľ najväčšiu americkú spoločnosť, ktorá sa dostala do čínskych rúk. 

Vďaka nárastu cien akcií v priebehu tohto roka vzrástol počet miliardárov v Číne o 64 na celkovo 315, pritom pred desaťročím nežil v najľudnatejšej krajine sveta ani jeden. Majetok podnikateľov na prvých piatich miestach rebríčka sa od začiatku roka zdvojnásobil.

Najbohatšou Číňankou je developerka Jang Chuej-jen s odhadovanou hodnotou majetku 8,3 miliardy dolárov, ktorá figuruje na 5. mieste zoznamu magazínu Hurun Report. Celkovo má komunistická Čína viac dolárových miliardárov než ktorákoľvek iná krajina sveta s výnimkou Spojených štátov. Rýchle prehlbovanie majetkových rozdielov vyvoláva v Číne sociálne napätie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies