V Číne zavalilo baňu, 12 robotníkov ešte stále žije

NETKY.SK • 18 Január 2021, 9:58 • 2 min
V Číne zavalilo baňu, 12 robotníkov ešte stále žije

Na východe Číny, v zlatej bani, došlo k výbuchu a následne k zavaleniu. Už týždeň sú v bani uväznení banníci. Viac ako 300 robotníkov sa usiluje dostať k uviaznutým pracovníkom.

slovakia

left justify in out

Na východe Číny, v zlatej bani, došlo k výbuchu a následne k zavaleniu. Baňa, ktorá sa nachádza v meste Čchi-sia provincii Šan-tung, bola v čase explózie vo výstavbe. Správcovia operácie incident nahlásili úradom po viac ako dni, neskôr ich zadržali. Už týždeň sú v bani uväznení banníci. Z pôvodných 22 robotníkov žije ešte 12 a stovky záchranárov sa snažia o ich vyslobodenie.

 

img

 

Tlačová agentúra Sin-chua informovala, že cez záchrannú šachtu v nedeľu v noci prešiel rukou písaný odkaz, v ktorom je uvedené, že je doteraz neznáme, čo sa stalo so zvyšnými desiatimi banníkmi. Štyria robotníci sú podľa odkazu zranení a stav ďalších sa zhoršuje, pretože tam nie je dostatok čerstvého vzduchu a pribúda voda.

Viac ako 300 robotníkov sa usiluje dostať k uviaznutým pracovníkom. Odstraňujú prekážky a hĺbia novú šachtu, aby sa dostali do komôr, kde su a súčasne tam vychádzajú nebezpečné výpary.

"Pokračujte v úsilí o záchranu. Máme nádej, ďakujeme," píše sa v odkaze robotníkov.


Čínsky ťažobný priemysel sa zameriava hlave na ťažbu uhlia a býval jedným z najsmrteľnejších na svete. Ročne si výbuchy, záplavy a úniky plynu vyžiadali v baniach viac ako 5 000 mŕtvych. Bezpečnostné podmienky sa síce za posledných 15 rokov zlepšili, ale nehody sa aj tak dejú dosť často.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona