V Číne zatkli šesť osôb zapojených do krypto podvodu s čajom

NETKY.SK • 20 Máj 2018, 19:00 • 2 min
V Číne zatkli šesť osôb zapojených do krypto podvodu s čajom

ŠEN-ČEN – Čínske orgány odhalili ďalší podvodný projekt spojený s kryptomenami, pri ktorom investori prišli o desiatky miliónov dolárov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Polícia v meste Šen-čen zatkla šesť osôb, ktorí mali oklamať až 3.000 čínskych investorov o 47 miliónov dolárov, za ktoré im predali kryptomenu údajne krytú komoditou. Skupina podvodníkov založila spoločnosť PEB, ktorá od januára 2017 vydávala blockchain kryptomenu Pu'er Coin.

 

img

 

Na webovej stránke projektu je uvedené, že majitelia tejto kryptomeny sú oprávnenými držiteľmi zmluvy, ktorá im má zaručovať vlastníctvo určitého množstva Pu'er tibetského čaju. Firma tvrdila, že vo svojich skladoch má zásoby tohto čaju v hodnote niekoľkých miliárd dolárov.

 

Kryptomenu Pu'er Coin mohli údajne jej držitelia vymeniť na sekundárnom trhu nazvanom Jubi.com, zatiaľ čo iná webová stránka tvrdila, že zmluva môže investorom priniesť 12% ročný výnos, ak sa rozhodnú svoje finančné prostriedky termínovane uložiť po dobu 12 mesiacov.

 

img

Čaj Pu'er

 

Podľa policajného vyšetrovania mala táto firma na sklade iba veľmi obmedzené množstvo čaju, ale napriek tomu sľubovala investorom vysoké krátkodobé výnosy, ktoré propagovala na sociálnych sieťach a konferenciách v luxusných hoteloch.

 

Polícia uviedla, že projekt dokázal získať značný počet investorov vďaka manipulácii sekundárneho trhu. Firma svojimi vlastnými prostriedkami umelo tlačila cenu nahor, ktorá v priebehu roka 2017 narástla až 20-násobne.

 

img

 

Zásah voči tejto spoločnosti nie je úplne prekvapivý, keďže koncom minulého mesiaca firma dostala varovanie a pokutu od čínskej Štátnej správy pre reguláciu trhu. Tento úrad má zabezpečovať spravodlivú súťaž na trhu. Úrad udelil tejto spoločnosti pokutu vo výške 20 miliónov dolárov za šírenie falošných tvrdení v reklame, v ktorej firma deklarovala veľké zásoby tibetského čaju na podporu svojej kryptomeny.

 

Zatknutie podozrivých je ďalším jasným dôkazom toho, že čínske úrady tvrdo bojujú proti podvodným a nezákonným metódam získavania finančných prostriedkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies