V Číne za pašeráctvo a terorizmus udelili doživotné tresty, do väzby pôjdu desiatky ľudí

NETKY.SK • 27 August 2015, 14:37 • 2 min
V Číne za pašeráctvo a terorizmus udelili doživotné tresty, do väzby pôjdu desiatky ľudí

PEKING - V autonómnej oblasti Sin-ťiang na západe Číny odsúdili na väzenské tresty 45 osôb usvedčených z obvinení súvisiacich s terorizmom. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na čínske štátne médiá.

slovakia

left justify in out

Súd v meste Karamaj odsúdil dvoch obžalovaných na doživotný trest odňatia slobody za pomoc pri nelegálnom prekračovaní hraníc približne 305 ľuďom v období od decembra 2013 do júna 2014, za čo údajne dostali províziu v prepočte asi 890 eur na osobu. Okrem týchto dvoch prevádzačov súdy v oblasti Sin-ťiang odsúdili ďalších 43 osôb, a to tresty väzenia v dĺžke 4 až 15 rokov.

 

Osoby, ktoré sa pokúšali prostredníctvom odsúdených prevádzačov utiecť do zahraničia, boli údajne ovplyvnené náboženským extrémizmom a plánovali sa pripojiť k radikálnym džihádistom. Najmenej osem z nich pritom patrilo k moslimskej menšine turkických Ujgurov. Ich obhajcovia uviedli, že Ujguri sa snažia z krajiny utiecť z dôvodu rozsiahlych represií.

 

Ujgurská autonómna oblasť Sin-ťiang bola v uplynulých troch rokov dejiskom početných útokov, pri ktorých zahynulo niekoľko stoviek ľudí. Ujgurské etnikum sa dlhodobo sťažuje na hospodársky, politický a kultúrny útlak zo strany čínskych úradov.

 

Čínska vláda ujgurské militantné skupiny obviňuje zo separatistických snáh a terorizmu. Nedávno sa dostala pod paľbu kritiky po tom, ako na verejnosť prenikli zábery, na ktorých sú Ujguri eskortovaní nazad do krajiny v putách a kapucniach prehodených cez hlavu po neúspešnom pokuse utiecť do Thajska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies