V Číne vztýčili gigantickú pozlátenú sochu Mao Cetunga, stretla sa s kritikou

NETKY.SK • 6 Január 2016, 09:23 • 2 min
V Číne vztýčili gigantickú pozlátenú sochu Mao Cetunga, stretla sa s kritikou

PEKING - Gigantickú, 37 metrov vysokú sochu čínskeho vodcu Mao Cetunga postavili vo vidieckej oblasti čínskej provincie Che-nan ležiacej v centrálnej časti krajiny. Informovala o tom dnes stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Pozlátenú sochu bývalého komunistického pohlavára financoval miestny podnikateľ, prispeli však aj miestni obyvatelia. Náklady na jej vztýčenie dosiahli v prepočte 428.000 eur.

 

Socha sa stretla s kritikou kvôli plytvaniu prostriedkov aj vzhľadom na jej necitlivé umiestnenie. V provincii Che-nan totiž v 50. rokoch 20. storočia v dôsledku Maovej politiky zúril hladomor, ktorý si vyžiadal milióny obetí.

 

Napriek svojej zodpovednosti za množstvo obetí je Mao v Číne dodnes vysoko uctievaný. Úradujúci čínsky prezident Si Ťin-pching ho vníma ako "velikána" dejín krajiny. Aj on sa pokúsil centralizovať prezidentskú moc a na získanie podpory využil Maov odkaz, hoci pripustil, že bývalý vodca sa dopustil určitých "chýb".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies