V Číne vznikne tretí najväčší akciový trh na svete

NETKY.SK • 11 November 2014, 06:41 • 2 min
V Číne vznikne tretí najväčší akciový trh na svete

HONGKONG/ŠANGHAJ - Spoločným obchodovaním na burzách v Hongkongu a Šanghaji vytvorí Čína tretí najväčší akciový trh na svete. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Spolupráca sa začne 17. novembra 2014, uviedli dnes čínske regulačné úrady. Kľúčový šanghajský index následne vyskočil na 2,5-ročné maximum. V Hongkongu si index Hang Seng pripísal takmer 1 %.
      

V rámci liberalizácie obchodovania s akciami budú môcť zahraniční investori v budúcnosti priamo kupovať a predávať čínske tituly. Čínski investori zároveň získajú prístup ku všetkým titulom obchodovaným v Hongkongu. Tým vznikne akciový trh s burzovou hodnotou v prepočte 4,48 bilióna eur. Podľa Allianz Global Investors väčšími burzami sú len americké Nyse a Nasdaq. Čínska burza však prekoná burzy v Londýne a Tokiu.
      

Zahraniční investori mali doteraz len obmedzený prístup k čínskemu akciovému trhu. Obchody sa realizujú cez obmedzený počet licencovaných firiem. Navyše nemôžu akcie kúpené na šanghajskej burze predať v ten istý deň. Toto obmedzenie zavedené v roku 1995 by sa teraz malo zrušiť.
      

Partnerstvo búrz v Hongkongu a Šanghaji sa malo začať už koncom októbra. Dôvodom oneskorenia sú predovšetkým problémy spojené so zdaňovaním.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies