V Číne uzavreli miliónové mesto. Vláda trestá úradníkov

NETKY.SK • 4 Január 2022, 13:11 • 2 min
V Číne uzavreli miliónové mesto. Vláda trestá úradníkov

PEKING - Úrady v stredočínskom meste Jü-čou zaviedli od utorka lockdown pre vyše milión miestnych obyvateľov po tom, ako tam objavili 3 asymptomatické prípady ochorenia COVID-19. Informovala o tom agentúra AFP. Jü-čou je po 13-miliónovom Si-ane, taktiež ležiacom v strednej časti krajiny, druhým mestom, v ktorom v uplynulých týždňoch zaviedli prísny lockdown.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V meste Jü-čou so zhruba 1,17 miliónmi obyvateľov, ktoré sa nachádza v provincii Che-nan, zaviedli zákaz vychádzania za účelom prevencie šírenia nákazy. Na uliciach zriadili kontrolné stanovištia a pohyb obyvateľstva budú kontrolovať aj občianske hliadky. V meste okrem toho pozastavili fungovanie autobusovej dopravy a taxislužieb a uzavreli nákupné centrá, múzeá a turistické atrakcie.

 

img

 

Čína v utorok zaznamenala ďalších 175 nových prípadov koronavírusu vrátane 5 v provincii Che-nan a 8 ďalších v ohnisku spájanom s textilnou továrňou v meste Ning-po v provincii Če-ťiang na východe krajiny.

 

V Si-ane, v ktorom platí lockdown už takmer dva týždne, hlásili v utorok 95 novoinfikovaných. Ako pripomína AFP, od 9. decembra zaznamenali v tejto metropole provincie Šen-si viac ako 1 600 prípadov nákazy, hoci tam denné prírastky infikovaných začali v ostatných dňoch klesať.

 

Prečítajte si tiež: USA hlásia neuveriteľný rekord v počte nových prípadov!

 

Pracovníkov miestnych úradov, ktorých centrálna vláda v Pekingu viní z toho, že nedokázali zabrániť šíreniu vírusu, často odvolávajú alebo trestajú, čo vedie jednotlivé provincie k zavádzaniu čoraz prísnejších protiepidemických opatrení. Ako pripomína AFP, v Si-ane nedávno odvolali z funkcií dvoch členov komunistickej strany pre ich nedostatočnú dôslednosť pri predchádzaní a kontrole epidémie.

 

img

 

V Číne, kde zaznamenali prvé prípady nákazy novým druhom koronavírusu v meste Wu-chan koncom roka 2019, sa dlho darilo obmedzovať šírenie nákazy na minimum. Prispeli k tomu zavedenie prísnych kontrol na hraniciach, cielené lockdowny, karanténne opatrenia a stratégia nulovej tolerancie koronavírusu. Druhá najväčšia ekonomika sveta však v súčasnosti bojuje s výskytom nových lokálnych ohnísk nákazy vo viacerých mestách, vrátane najvýznamnejších ekonomických a obchodných centier.

 

K téme: V Turecku začnú podávať piatu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies