V Číne už nesmú zatvárať pacientov na psychiatrii bez ich súhlasu

NETKY.SK • 2 Máj 2013, 11:28 • 2 min
V Číne už nesmú zatvárať pacientov na psychiatrii bez ich súhlasu

PEKING – V Číne začal platiť nový zákon, ktorý zakazuje prijímať ľudí do psychiatrických liečební bez ich súhlasu, čím chce vláda zabrániť núteným hospitalizáciám.

slovakia

left justify in out

Ľudskoprávne organizácie obviňovali čínske úrady, že každoročne zatvoria desaťtisíce ľudí v psychiatrických klinikách, často ako trest pre disidentov a iné nepohodlné osoby. Podľa novej legislatívy platnej od 1. mája nesmú psychiatrické nemocnice prijímať pacientov proti ich vôli, no musia mať ich predchádzajúci súhlas. Súhlas je potrebný aj na poskytnutie konkrétnej liečby. Nemocnice tiež musia rešpektovať žiadosť pacientov o prepustenie. Nové pravidlá však neplatia pre “ťažko choré osoby”, ktorých stav si vyžaduje poručníctvo alebo ktoré by mohli ohroziť seba či iných.

Podľa správy skupiny Čínski ochrancovia ľudských práv státisíce osôb nedobrovoľne prijatých každý rok na psychiatrických klinikách zahŕňajú aktivistov aj disidentov. Starý systém podľa skupiny zneužívali úrady na mimosúdne zatváranie oponentov vlády, ktorých podrobovali nútenej liečbe vrátane elektrošokov. Nedobrovoľní pacienti sa nesmeli kontaktovať s rodinou ani právnikmi. Denník Global Times však spochybňuje, či nový zákon efektívne zabráni týmto praktikám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies