V Číne uviedli do úradu prvého biskupa od roku 2012

NETKY.SK • 5 August 2015, 11:12 • 2 min
V Číne uviedli do úradu prvého biskupa od roku 2012

PEKING - So súhlasom Vatikánu uviedli v Číne do úradu nového biskupa, Josepha Čang Jin-lina. V utorok ho vymenovali za koadjútora biskupa z An-jangu v provincii Che-nan, ktorú bude zdieľať s biskupom, 90-ročným Thomasom Čang Chuaj-sinom. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na oznámenie samotnej diecézy i katolíckych webov v zahraničí.

slovakia

left justify in out

Vymenovanie - prvé po troch rokoch - sa vníma ako náznak zlepšovania vzťahov medzi Čínou a Vatikánom. Zahraničné weby špekulujú, že môže ísť o dôkaz návratu k praxi, keď čínske úrady, ktoré hlásajú svoje výhradné právo na nominovanie biskupov, vymenúvajú do úradov kandidátov vopred akceptovaných Vatikánom.

 

Takéto usporiadanie vzťahov by bolo zrejme prelomom v zhoršení vzťahov, ktoré nasledovalo v roku 2012 po ordinovaní šanghajského biskupa Thaddeusa Ma Ta-čchina. Odvtedy - až do terajšieho vymenovania 43-ročného Josepha Čang Jin-lina - nebol v Číne inštalovaný nijaký nový biskup.

 

Ma Ta-čchin sa pritom neobjavil na verejnosti od svojej ordinácie, počas ktorej úrady šokoval a rozhneval vyhlásením, že sa nemieni stať členom Vlasteneckého združenia čínskych katolíkov. Napriek tomu ho čínska oficiálna cirkev aj naďalej uznáva za biskupa. Podľa agentúry Reuters však biskup Ma žije zrejme v izolácii v šanghajskom kňazskom seminári Še-šan.

 

Na utorkovej ordinácii Josepha Čang Jin-lina sa zúčastnilo 75 kňazov, 120 rehoľníkov a viac ako 1500 veriacich. V katedrále Najsvätejšieho Srdca v An-jangu boli prítomní aj predstavitelia oficiálneho Vlasteneckého združenia čínskych katolíkov a úradu pre cirkevné záležitosti.

 

Okolo chrámu boli stovky policajtov a agentov tajnej polície, ktorí kontrolovali totožnosť príchodzích a odmietali vpustiť každého, koho nemali v zoznamov pozvaných. Podľa zahraničných webov dav asi 500 ľudí sledoval obrady cez videolinky.

 

Joseph Čang Jin-lin je predstaviteľom generácie kňazov, ktorí sa snažia nájsť rovnováhu medzi svojou lojalitou k Vatikánu a podrobením sa želaniu komunistov v Číne mať pod kontrolou všetky náboženské a spoločenské organizácie v krajine.

 

Štúdium v kňazskom seminári ukončil v roku 1996 a za kňaza bol vysvätený v roku 2004. V príhovore, ktorý predniesol na svojej ordinácii, uviedol, že bude rešpektovať čínsku ústavu a pracovať v záujme zachovania národného zjednotenia, sociálnej stability a jednoty a prispieť tak k vybudovaniu prosperujúcej spoločnosti.

 

Napriek náznakom zlepšovania vzťahov medzi Vatikánom a Čínou situácia v Číne, pokiaľ ide o katolícku cirkev, stále nie je dobrá, analyzuje agentúra AP. Napríklad v provincii Če-ťiang došlo nedávno k bezprecedentným protestom proti kampani odstraňovania krížov na verejných priestranstvách. Miestny biskup a skupina ďalších kňazov sa tiež dôrazne ohradili proti zbúraniu kostolov postavených v tejto provincii údajne bez stavebného povolenia.

 

Po víťazstve komunistov v občianskej vojne Čína prerušila vzťahy s Vatikánom v roku 1951 a zriadila paralelnú, štátnu katolícku cirkev. Zo svojho územia vtedy vykázala aj zahraničných misionárov. Kresťania verní Vatikánu museli prejsť do ilegality. Peking teraz kresťanom umožňuje, aby svoju vieru praktizovali otvorenie, ale vyhradzuje si právo vymenúvať biskupov.

 

V Číne sa ku katolíckej viere podľa odhadov hlási asi 12 miliónov ľudí, pričom mnohí sa hlásia k podzemnej cirkvi.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona