V Číne testujú prítomnosť koronavírusu análnymi testami. Máme šťastie, nie sú vhodné na celoplošné testovanie!

NETKY.SK • 27 Január 2021, 20:21 • 2 min
V Číne testujú prítomnosť koronavírusu análnymi testami. Máme šťastie, nie sú vhodné na celoplošné testovanie!

SOUL – V Číne testujú ľudí na koronavírus nie len antigénovými či PCR testami, tento spôsob identifikovania nakazených osôb vyšperkovali a začali používať análne testy.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informoval o tom Washington Post. Čínske úrady nariadili občanom, ktorí sú v domácej izolácii, aby si pravidelne robili výtery z análneho otvoru. Tie dokážu odhaliť prítomnosť koronavírusu v ich tele

 

Nariadenie prišlo len pred pár dňami, kedy ľuďom v karanténe začali doručovať túto “novinku“, čo sa stretlo s obrovskou nevôľou verejnosti.

 

Podľa výsledkov ankety na sociálnej sieti Weibo sa až 80 percent respondentov vyjadrilo, že by sa určite na takomto testovaní nezúčastnili. Aj napriek tomu, miestni lekári tvrdia, že tento revolučný test je oveľa presnejší ako testy pri ktorých sa odoberajú vzorky z nosoltanu.

 

Šťastie v nešťastí

Análne testy podobne ako antigénové testy nie sú vhodné na plošné testovanie, odporúčajú sa používať iba v ohniskách nákazy. Čínski experti presadzujú, aby sa tieto testy používali v kombinácii s antigénovými testami z dôvodu presnejšieho výsledku. 

 

„Ak k tomu pridáme testovanie análnym tampónom, môže to zvýšiť našu mieru identifikácie infikovaných pacientov,“ vysvetlila infektologička pôsobiaca v nemocnici v Pekingu.  

 

img

 

„Ale samozrejme, keď vezmeme do úvahy, že zhromažďovanie análnych tampónov nie je také pohodlné ako výtery z krku, v súčasnosti ich obe dostávajú iba kľúčové skupiny, ako napríklad tí v karanténe,“ dodala expertka.

 

K zavedeniu análnych testov pristúpili čínske úrady z dôvodu blížiacich sa osláv nového lunárneho roka. Tie sa spájajú s masívnou migráciou obyvateľstva, kedy ľudia vyrážajú na rôzne výlety či navštevujú svoje rodiny.

 

A práve táto skutočnosť robí vrásky na čele vláde a odborníkom, ktorí si uvedomujú, že aj jeden infikovaný človek dokáže spustiť ďalšiu vlnu pandémie.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZOVANÉ Premiér zverejnil konečné výsledky skríningového testovania. Hlavné mesto sa tesne vyhlo druhému kolu

 

Nenechávajú nič na náhodou

Čína v posledných týždňoch sprísnila opatrenia s cieľom minimalizovať riziko šírenia nákazy a v niektorých oblastiach zaviedla prísny lockdown.

 

Ľudia, ktorí prichádzajú do krajiny musia podstúpiť až trojtýždňovú karanténu, pričom ani potom si nemôžu užívať úplnú slobodu. V štvrtom týždni sa musia pravidelne hlásiť regionálnym úradom.

 

V krajine sa snažia pred sviatkami zaočkovať čo najviac ľudí. Predpokladá sa, že pred koncoročnými oslavami sa im podarí zaočkovať 50 miliónov ľudí, čo však tvorí iba 4% celej populácie.

 

img

 

Čína vyskúšala análne testy ešte v decembri minulého roka. Časť vedcov uvádza, že análny výter je citlivejší a ukáže pozitívny výsledok aj niekoľko dní po tom, čo výtery z nosa a hrdla ukazujú negativitu.

 

Lekári tiež presadzujú, aby sa osoby, ktoré prekonali koronavírus mohli zaradiť do bežného života až vtedy, keď budú mať negatívny výsledok tohto nepríjemného testu. 

 

Ako uviedol minister zdravotníctva SR Marek Krajčí, pre naše potreby sú análne testy nepoužiteľné, pretože zachytávajú vírus v organizme aj šesť týždňov po prekonaní ochorenia COVID-19.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies