V Číne sú vianočné sviatky módou, nie tradíciou

NETKY.SK • 25 December 2013, 12:00 • 2 min
V Číne sú vianočné sviatky módou, nie tradíciou

BRATISLAVA - V najľudnatejšej krajine sveta žije len malé percento kresťanov. Vianoce však oslavujú aj nekresťania, predovšetkým mladá generácia.

slovakia

left justify in out

V čínskej spoločnosti Vianoce nemajú tradíciu. Vplyvom globalizácie a kultúrnej výmeny medzi Čínou a západným svetom však tento importovaný sviatok oslavuje čoraz viac Číňanov, predovšetkým mladá generácia. V nákupných centrách, najmä v Pekingu a Šanghaji, je rozvešaná vianočná výzdoba a obchodníci ľudí lákajú na nakupovanie darčekov pre blízkych. V čase okolo Vianoc chodia po hlavných obchodných uliciach aj muži v červenom, oblečení ako Santa Clausovia, ktorí niekedy rozdávajú deťom cukríky.

"Na Štedrý večer sa zvykne oslavovať, no európske vianočné sviatky to veľmi nepripomína. Je to skôr sviatok mladých ľudí. Dávajú si darčeky, idú niekam von a zabavia sa s priateľmi, prípadne si zájdu aj na polnočnú omšu do kostola, čo však často chápu len ako druh exotiky," povedala pre agentúru SITA sinologička Daniela Zhang Cziráková. Ľudia chodia aj na diskotéky, do barov, do kina či divadla. Ako dodala Zhang Cziráková, Číňania sú dobre informovaní, vedia, čo sa stalo, a čo tento sviatok znamená pre kresťanov. "Keď tam žijete, dostanete aj slušný počet vianočných blahoželaní, niektoré dokonca aj s hudobným sprievodom," prezradila. 

Celkom iná je situácia v kresťanských rodinách, ktorých je v Číne malé percento. Zväčša pritom ide o protestantov, ktorí oslavujú v súlade s americkou tradíciou a idú do kostola. 

Ešte oveľa nápadnejšia vianočná atmosféra je v obchodoch v Hongkongu, kde sa snažia prilákať nakupujúcich turistov z blízkeho aj vzdialeného zahraničia. V súvislosti s koloniálnou históriou Hongkongu sú tam tiež silnejšie kresťanské tradície. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona