V Číne popísali nový druh opereného dinosaura, podobá sa na moriaka

NETKY.SK • 17 Júl 2015, 13:45 • 2 min
V Číne popísali nový druh opereného dinosaura, podobá sa na moriaka

BRATISLAVA - Paleontológ Junchang Lü z Čínskej akadémie geologických vied a jeho kolega Stephen L. Brusatte z Edinburskej univerzity popísali nový druh opereného dravého dinosaura, ktorý žil pred 125 miliónmi rokov na území dnešnej severovýchodnej Číny.

slovakia

left justify in out

Dinosaurus dostal vedecké meno Zhenyuanlong suni a popísali ho na základe jedinej, takmer kompletnej kostry, z ktorej sa nezachovala iba časť chvosta. Zhenyuanlong meral približne 165 centimetrov, mal krátke predné končatiny a jeho telo bolo pokryté perím. Lietať však pravdepodobne nedokázal.

 

Hoci ide o dinosaura, blízkeho príbuzného Velociraptora, podobá sa viac na moriaka alebo supa. Je to ďalší dôkaz, že mnoho dinosaurov bolo operených. Ich krídla sa však možno nevyvinuli na lietanie, možno slúžili na vizuálne signály alebo ochranu vajec v hniezde. Možné je však tiež, že sa Zhenyuanlong pohyboval na stromoch a dokázal plachtiť, uviedol Brusatte, ktorý spolu s Lüom publikoval popis nového druhu v časopise Scientific Reports.
Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.com.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona