V Číne objavili fosílie obrovskej vydry, ktorá žila pred 6,2 miliónmi rokov

NETKY.SK • 24 Január 2017, 13:29 • 2 min
V Číne objavili fosílie obrovskej vydry, ktorá žila pred 6,2 miliónmi rokov

BRATISLAVA - Tím amerických a čínskych vedcov objavil a popísal nový druh obrovskej prehistorickej vydry, ktorá žila pred približne 6,2 miliónmi rokov na území dnešnej čínskej provincie Jün-nan. Xiaoming Wang s kolegami pomenovali nový druh Siamogale melilutra a jeho popis zverejnili v časopise Journal of Systematic Palaeontology.

slovakia

left justify in out

Z vydry sa zachovala takmer kompletná lebka, dolná čeľusť, viacero zubov a časti končatín. Na základe týchto pozostatkov vedci odhadli, že Siamogale melilutra vážila až 50 kilogramov a merala približne dva metre. Zo súčasných druhov vydier je najväčšia vydra obrovská (Pteronura brasiliensis), ktorá žije v Južnej Amerike. Tá dorastá do dĺžky 180 centimetrov a približne 30 kilogramov.

 

 

Siamogale melilutra mala špeciálne upravené stoličky zvané bunodonty, čo naznačuje, že sa primárne živila veľkými ulitníkmi a lastúrnikmi. "Myslíme si, že Siamogale melilutra používala svoje silné čeľuste na drvenie mušlí podobne ako dnešné vydry morské, i keď tie na to používajú kamene. Čiže ak tento druh nebol dostatočne inteligentný, aby sa naučil používať kamene, tak sa uňho pravdepodobne museli vyvinúť silnejšie čeľuste," uviedol Wang, ktorý spolu s kolegami okrem toho dokázal popísať prostredie, v akom tieto vydry žili. Podľa nich šlo o plytké jazero s hustou vegetáciou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies