V Číne minulý rok odstavili 128-tisíc webových stránok

NETKY.SK • 9 Január 2018, 06:34 • 2 min
V Číne minulý rok odstavili 128-tisíc webových stránok

ŠANGHAJ - V Číne vlani zablokovali 128-tisíc webových stránok obsahujúcich obscénne alebo iné "škodlivé" informácie.

slovakia

left justify in out

Okrem toho bolo zhabaných takmer 31 miliónov kusov nelegálnych publikácií a potrestaných 1900 ľudí.

 

Sprísnenie cenzúry internetu odôvodnili oficiálne miesta zachovaním "sociálnej stability". Úrady zasahujú napríklad proti pornografii alebo neoprávnenému šíreniu správ. Portály spoločností ako Tencent, Baidu či Weibo dostali varovania alebo pokuty, pretože pred začiatkom zjazdu vládnucej komunistickej strany necenzurovali obsah podľa ich predstáv.

 

Čínsky prezident Si Ťin-pching vlani obhajoval prísnu kontrolu webu vo svojej krajine na Svetovej konferencii o internete organizovanej čínskou vládou od roku 2014. Pred 1500 delegátmi z 80 krajín povedal, že Čína sa síce otvára svetu, ale medzinárodné spoločenstvo by malo rešpektovať zvrchovanosť každej krajiny nad jej internetom.

 

Jeho koncept "kybernetickej suverenity" je postavený na tvrdení, že Čína a všetky ostatné krajiny majú právo spravovať a cenzurovať svoj internet. Peking tak blokuje sociálne siete ako Facebook, Twitter, YouTube a Instagram, všetky služby Google, ale aj stránky novín ako New York Times alebo Wall Street Journal a rôzne weby kritické voči čínskej vláde.

 

Podľa ľudskoprávnych organizácií sú represívne opatrenia v oblasti internetu zamerané na potlačenie kritických názorov. Vo vlaňajšej správe organizácie Freedom House so sídlom vo Washingtone o slobode internetu bola Čína tretí rok označená za jej "najhoršieho porušovateľa".

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies