V Číne dnes slávnostne otvorili Ázijskú banku pre investície do infraštruktúry

NETKY.SK • 16 Január 2016, 18:55 • 2 min
V Číne dnes slávnostne otvorili Ázijskú banku pre investície do infraštruktúry

PEKING - V Pekingu dnes otvorili Ázijskú banku pre investície do infraštruktúry (AIIB).

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak po slávnostnej ceremónii, ktorú viedol prezident Si Ťin-pching. Ako povedal, otvorenie banky je historická udalosť. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

 

Na otváracej ceremónii sa zúčastnili zástupcovia 57 zakladajúcich členov z Ázie, Európy a Blízkeho východu. Celkovo má byť banka určená na zvýšenie financií do infraštruktúry v Ázii vybavená kapitálom vo výške 100 miliárd USD (91,63 miliardy eur) a jej najväčším akcionárom Čína.

 

Banka je považovaná za konkurenciu súčasných medzinárodných inštitúcií, akými sú Svetová banka, Medzinárodný menový fond či Ázijská rozvojová banka. Na to poukazujú najmä Spojené štáty či Japonsko, ktoré sa preto k projektu AIIB odmietli pripojiť, no podľa Pekingu AIIB bude dopĺňať súčasné inštitúcie a umožní zvýšiť investície do infraštruktúrnych projektov na ázijskom kontinente. Ide najmä o projekty v oblasti železničnej, cestnej a námornej dopravy.

 

Predsedom rady banky sa stal čínsky minister financií Lou Jiwei a prezidentom bývalý námestník čínskeho ministra financií Ťin Li-čchün. Lou Jiwei označil otvorenie banky za míľnik v procese reformovania systému globálneho ekonomického riadenia, ktorému v súčasnosti dominujú západné mocnosti.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona