V Čile po 40 rokoch vybuchla sopka Calbuco, evakuovali miestnych obyvateľov

NETKY.SK • 23 Apríl 2015, 06:40 • 2 min
V Čile po 40 rokoch vybuchla sopka Calbuco, evakuovali miestnych obyvateľov

SANTIAGO - Čílska sopka Calbuco vybuchla v stredu po viac ako 40 rokoch. Pri erupcii sa do ovzdušia dostal hustý oblak dymu a prachu vysoký niekoľko kilometrov.

slovakia

left justify in out

Podľa BBC miestne úrady pred výbuchom nariadili evakuáciu asi 1500 ľudí žijúcich v meste Ensenada a okolitých obciach, ktoré sú od vulkánu vzdialené len pár kilometrov. Prevažne hornatá oblasť okolo sopky je však obývaná len riedko.

 

Sopka Calbuco leží blízko turistami vyhľadávaného mesta Puerto Varas približne 1000 kilometrov južne od hlavného mesta Santiago. Je jednou z najaktívnejších sopiek v krajine. V Čile sa nachádza približne 90 aktívnych sopiek. Calbuco podľa agentúry AP naposledy vybuchla v roku 1972.

 

Obyvateľ mesta Ensenada Trevor Moffat pre agentúru Reuters uviedol, že k erupcii došlo nečakane. "Nechali sme tam všetko, vzal som dieťa, psa, a so ženou sme vbehli do auta," povedal Moffat, ktorý s rodinou pred výbuchom cestoval do neďalekého Puerto Varas.

 

Reuters pripomína, že len v marci tohto roku vybuchla iná čílska sopka Villarrica. Sopečná aktivita si vtedy vynútila evakuáciu tisícov miestnych obyvateľov a turistov.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona