V. Chovan nechal za štátne peniaze tlačiť predvolebné letáky ĽS-HZDS

NETKY.SK • 23 September 2010, 10:54 • 2 min
V. Chovan nechal za štátne peniaze tlačiť predvolebné letáky  ĽS-HZDS

V. Chovan nechal za štátne peniaze tlačiť predvolebné letáky ĽS-HZDS

slovakia

left justify in out

img

Ministerstvo pôdohospodárstva pod vedením Vladimíra Chovana (nominant ĽS-HZDS) nechalo v máji tohto roka za štátne peniaze vytlačiť predvolebné letáky ĽS-HZDS. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval súčasný šéf rezortu Zsolt Simon (Most-Híd) s tým, že vo veci podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.
      Objednávka v sume 8250 eur bola podľa neho zadaná telefonicky Výskumnému ústavu potravinárskemu (VÚP) ako podriadenej organizácii rezortu pôdohospodárstva. Grafická predloha im bola doručená na CD s tým, že služba bude uhradená v júni. "Bolo to platené z účtu kancelárie ministra pôdohospodárstva. Niečo také by sa nemohlo diať bez vedomia a súhlasu ministra Chovana," zdôraznil Simon.
      Takýto postup označil za vrchol drzosti ĽS-HZDS a samotného Chovana, zodpovednosť za takéto praktiky však má podľa neho celá predchádzajúca vláda. "Minister Chovan namiesto toho, aby sa venoval problémom v rezorte, poľnohospodárom, potravinárom tam, kde boli záplavy a iné problémy, bez škrupúľ dával príkazy a odsúhlasoval, aby sa riešila politická kampaň pre vlastnú partaj na účet daňových poplatníkov tejto krajiny," podčiarkol súčasný šéf rezortu.
      Simon zároveň informoval, že pri preverovaní zmlúv VÚP našiel aj zmluvy z čias, keď rezortu pôdohospodárstva šéfoval minister Miroslav Jureňa (ĽS-HZDS). Výskumný ústav podľa jeho slov uzatvoril napríklad zmluvu na 950.000 korún (31.534 eur) na reklamné materiály so spoločnosťou ATeliér, s.r.o., Bratislava, kde je konateľkou "celkom náhodou Magdaléna Gáliková", dcéra predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara.
      Za "absolútnu perličku" Simon označil to, že osoba, ktorá sa podieľala na zabezpečovaní letákov pre ĽS-HZDS - bývalá riaditeľka potravinárskej sekcie na MPŽPRR SR Soňa Supeková, bola do pracovného pomeru do VÚP prijatá jeho riaditeľom Marcelom Rosinom 16. septembra tohto roku. V rámci organizačných zmien pritom odišla z ministerstva pôdohospodárstva deň predtým s odstupným vo výške trojmesačného funkčného platu v sume 6300 eur.
      Minister Simon sa o jej zamestnaní vo VÚP dozvedel a riaditeľa Rosinu odvolal z funkcie hneď 17. septembra. "Pán riaditeľ Rosina pani bývalej generálnej riaditeľke Supekovej rozviazal v ten deň pracovný pomer, ktorý s ňou uzatvoril deň predtým a odsúhlasil jej odchodné vo výške 4-mesačného funkčného platu," priblížil. Konanie riaditeľa Simon prirovnal k tzv. Duckého zmenkám.
      "Môžem daňových poplatníkov ubezpečiť, že toto odstupné vo výške 4-mesačného funkčného platu za jednodňový pracovný pomer vyplatený nebude, aj za cenu, keby nás pani Supeková mala žalovať. Peniaze nedostane. Za jednodňovú prácu štvormesačné odstupné, to sa rovná Duckého zmenkám," dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona