V Chorvátsku zadržali Djukiča, bývalý srbský generál je obvinený z vojnových zločinov

NETKY.SK • 20 Júl 2015, 13:39 • 2 min
V Chorvátsku zadržali Djukiča, bývalý srbský generál je obvinený z vojnových zločinov

PODGORICA - Čiernohorské orgány zadržali v sobotu na letisku v meste Tivat bývalého generála juhoslovanskej armády, ktorý je podozrivý zo spáchania vojnových zločinov v Chorvátsku.

slovakia

left justify in out

Borislavovi Djukičovi (67) so srbským občianstvom pripisujú zodpovednosť za zločiny proti ľudskosti z obdobia od augusta 1991 do konca roku 1993, keď bol zástupcom náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl samozvanej Republiky Srbská Krajina, uviedla dnes agentúra APA s odkazom na miestne médiá.

 

Generála vo výslužbe zadržali na základe zatykača vydaného v Chorvátsku, kde ho ešte v roku 1995 obžalovali spolu s bývalým náčelníkom bosnianskosrbských síl Ratkom Mladičom, generálom Milem Novakovičom, ktorý velil srbským silám v Chorvátsku, ako aj s ďalším chorvátsko-srbským dôstojníkom.

 

Obvinenia voči Djukičovi sa týkajú nevydareného útoku srbsko-juhoslovanských síl na priehradu Peruča z januára 1993, pri ktorom boli ohrozené životy približne 50.000 obyvateľov. Materiálne škody spôsobené odpálením 30 ton trhaviny vyčíslili v prepočte na 12 miliónov eur, pripomína APA. Súd v Podgorici podľa nej umiestnil Djukiča do vydávacej väzby.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies