V Chorvátsku, Slovinsku a Bulharsku zvíťazila v eurovoľbách konzervatívna opozícia

NETKY.SK • 26 Máj 2014, 12:04 • 2 min
V Chorvátsku, Slovinsku a Bulharsku zvíťazila v eurovoľbách konzervatívna opozícia

ZÁHREB/ĽUBĽANA/SOFIA/BUKUREŠT - Konzervatívne opozičné strany zaznamenali úspech vo voľbách do Európskeho parlamentu v Chorvátsku, Slovinsku i Bulharsku. V Rumunsku sú, naopak, jasným víťazom vládnuci socialisti.

slovakia

left justify in out

Koalícia Chorvátskeho demokratického spoločenstva (HDZ) získala podľa dnešných údajov volebnej komisie 41,4 percenta hlasov, obsadí tak šesť z 11 chorvátskych kresiel v EP. Vládnuci sociálni demokrati (SDP) pošlú po zisku 29,9 percenta hlasov do Bruselu a Štrasburgu štyroch europoslancov.
      

Jedného poslanca EP budú mať aj chorvátski Zelení. Volebná účasť v krajine, ktorá je najmladším členom EÚ, dosiahla 25,2 percenta, informovala agentúra DPA.
      

Víťazom eurovolieb v Slovinsku je opozičná Slovinská demokratická strana (SDS), ktorá si s 24,9 percentami získaných hlasov zabezpečila tri z ôsmich slovinských kresiel, uviedli dnes miestne médiá s odvolaním sa na volebnú komisiu.
      

Ďalšia konzervatívna volebná koalícia Slovinskej ľudovej strany a Nového Slovinska (SLS/NSi) bude mať v EP so ziskom 16,6 percenta hlasov dvoch poslancov. Po jednom mandáte získali Demokratická strana dôchodcov Slovinska (DeSUS), vládni Sociálni demokrati (SD) a nové občianske hnutie Verím. Účasť dosiahla 24 percent.
      

V Bulharsku podľa predbežných výsledkov vedie hlavná opozičná stredopravá strana Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB), ktorej líder a expremiér Bojko Borisov už vyzval na okamžité odstúpenie vlády.
      

Po sčítaní vyše 75 percent hlasov mala GERB so ziskom 31,1 percenta hlasov dostatočný náskok pred vládnucou Bulharskou socialistickou stranou (BSP) s 18,8 percentami.
      

Voľby do EP sú veľkou skúškou pre menšinovú vládu premiéra Plamena Orešarského, ktorá od nástupu pred rokom čelila veľkým protikorupčným protestom. Líder socialistov Sergej Stanišev výzvy na predčasné voľby odmietol s poukázaním na to, že vládna koalícia - BSP a strana tureckej menšiny Hnutie za práva a slobody (DPS) so 16,4 percentami - dostala spoločne viac hlasov než GERB.
      

Štvrtá skončila populistická strana Bulharsko bez cenzúry (BBC), ktorá získala 10,7 percenta hlasov a tiež vyzvala na nové voľby, uviedla agentúra Reuters.
      

V Rumunsku zvíťazila volebná koalícia Sociálnodemokratickej strany (PSD) premiéra Victora Pontu s dvoma menšími stranami, ktorá získala spolu 37,40 percenta hlasov - viac než 31 percent vo voľbách v roku 2009. Oznámila to volebná komisia po spracovaní výsledkov z 96,18 percenta volebných miestností.
      

Národná liberálna strana (PNL), ktorá vo februári vystúpila z vládnej koalície, dostala 14,86 percenta hlasov. Demokratická liberálna strana (PDL) si výrazne pohoršila, oproti 29 percentám z roku 2009 klesla na terajších 12,23 percenta.
      

Rumunský herec Mircea Diaconu, ktorý po vystúpení z PNL kandidoval sám ako nezávislý, získal 6,92 percenta odovzdaných hlasov v krajine. Nasledujú Demokratický zväz Maďarov v Rumunsku so ziskom 6,47 percenta a Strana ľudové hnutie (PMP), podporovaná prezidentom Traianom Basescom, s 6,21 percentami hlasov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona