V Chorvátsku si kúpite platne z čokolády, ktoré sa dajú pustiť na gramofóne

NETKY.SK • 6 August 2012, 08:51 • 2 min
V Chorvátsku si kúpite platne z čokolády, ktoré sa dajú pustiť na gramofóne

V Chorvátsku si kúpite platne z čokolády, ktoré sa dajú pustiť na gramofóne - Zaujímavosti Chorvát Marinko Biškič bol koncom 70. rokov 20.

slovakia

left justify in out

img

Chorvát Marinko Biškič bol koncom 70. rokov 20. storočia prvým punkrockerom v malebnej krajine pri Jadranskom mori. O vyše tri desaťročia neskôr našiel 50-ročný fúzatý muž spôsob, ako skombinovať svoju prvú lásku, hudbu, s prosperujúcim obchodom na čokoládu.
      "Už dlho mám kapelu. Nahrali sme dve piesne a vyrobil som platňu z čokolády, ktorá sa dá pustiť na gramofóne," povedal Chorvát pre tlačovú agentúru Reuters vo svojom malom obchode so sladkosťami medzi starovekými múrmi paláca, postaveného v 3. storočí nášho letopočtu rímskym cisárom Diokleciánom v meste Split.
      Platňa, ktorá vyzerá ako presná replika vinylových singlov, ktoré boli predchodcami cédečiek, praská, keď si ju človek pustí, a to navodzuje čaro starých dobrých čias.
      "Platňa praská a píska, ale každý, kto si pamätá staré platne, vie, že toto nie je nič nezvyklé, a veľa ľudí to pokladá za romantické," povedal Biškič. "Dá sa pustiť 20-krát - na dobrom gramofóne," dodal.
      Na platni sú dve piesne - coververzia talianskej skladby a pôvodná Biškičova skladba, ale hudobník má ďalšie ambiciózne plány - chce vyrobiť aj dlhotrvajúcu platňu a možno i čokoládovú pásku do kazetového magnetofónu.
      Biškičova firma Nadalina vyrába čokoládu a koreniny a predáva ich väčšinou japonským turistom na návšteve Chorvátska.
      Biškič produkuje denne iba niekoľko ručne vyrobených platní, ktoré musia byť skladované na chladnom mieste. Hudobník-podnikateľ vysvetlil, že platne sú skôr prácou z lásky než zárobkovým projektom.
      "Vlastne som predal viac čokoládových platní než tých skutočných od mojej kapely," povedal so smiechom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies