V Chorvátsku sa začali prezidentské voľby

NETKY.SK • 28 December 2014, 14:09 • 2 min
V Chorvátsku sa začali prezidentské voľby

BELEHRAD - V Chorvátsku sa dnes začali prezidentské voľby, ktorých najväčším favoritom je úradujúci ľavicovo orientovaný prezident Ivo Josipovič. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Ostatné prieskumy verejnej mienky predpovedajú tomuto 57-ročnému sociálnemu demokratovi víťazstvo so ziskom 46 percent hlasov. Pravdepodobne sa mu však nepodarí v prvom kole získať požadovanú absolútnu väčšinu a bude sa musieť zúčastniť aj druhého, rozhodujúceho kola, ktoré je naplánované na 11. januára. 
      

V ňom sa pravdepodobne stretne s kandidátkou najväčšej opozičnej strany Chorvátskeho demokratického spoločenstva (HDZ) Kolindou Grabarovou Kitarovičovou. Tá podľa prieskumov verejnej mienky stráca na Josipoviča približne 10 percent. 
      

Prekvapením volebnej kampane bol najmladší kandidát uchádzajúci sa o post prezidenta vôbec, len 25-ročný občiansky aktivista Ivan Sinčič. Po svojej kampani, ktorá sa niesla v znamení "proti oligarchom a bankárom, ktorí vyplienili Chorvátsko", mu prieskumy so ziskom zhruba deviatich percent pripisujú tretie miesto. 
      

Na poslednom mieste je so siedmimi percentami profesor medicíny a niekdajší člen HDZ Milan Kujundžič (57). 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies