V Chorvátsku dodržiavajte dopravné predpisy, pokuty sú vysoké

NETKY.SK • 22 Jún 2011, 08:34 • 2 min
V Chorvátsku dodržiavajte dopravné predpisy, pokuty sú vysoké

V Chorvátsku dodržiavajte dopravné predpisy, pokuty sú vysoké

slovakia

left justify in out

Chorvátsko je jednou z obľúbených dovolenkových destinácií Slovákov. Pri presune na miesto oddychu sa oplatí dodržiavať pravidlá cestnej premávky. "Dopravní policajti sú veľmi prísni a pokuty sú vysoké," podčiarkol vedúci strediska pomoci a služieb občanom ministerstva zahraničných vecí Jozef Cibula.
      Najvyššia povolená rýchlosť v obci je 50 km/h, mimo obce 90, na cestách určených výlučne pre motorové vozidlá a na rýchlostných cestách 110 km/h a na diaľniciach 130 km/h. Pokuty za jej prekročenie sa pohybujú od 300 do 15.000 kún (vyše 41 eur - 2025 eur), prípadne hrozí porušovateľovi väzenie.
      Cibula pripomenul tým, ktorí cestujú do Chorvátska individuálne, aby nezabudli na prihlasovaciu povinnosť do 48 hodín od príchodu do krajiny. "Ak to nespravia, môžu mať problémy a opäť platiť nejaké pokuty," priblížil. V prípade organizovaných turistických zájazdov znáša prihlasovaciu povinnosť ubytovateľ.
      Ministerstvo zahraničných vecí sa snaží dovolenkujúcim vyjsť maximálne v ústrety. Pre slovenských občanov preto už po tretí raz otvorí v Splite od 1. júla na dva mesiace vysunuté konzulárne pracovisko zastupiteľského úradu. Pracovníci v ňom budú vystavovať náhradné cestovné doklady v prípade ich straty alebo krádeže, potvrdzovať dokumenty a poskytovať všestrannú konzulárnu pomoc. Fungovať bude na adrese Kralja Zvonimira 14, 11. poschodie, 21 000 Split. Telefónne číslo: +38521315108.
      Taktiež budú od 4. júla do 28. augusta v spolupráci s chorvátskymi kolegami pomáhať Slovákom v núdzi slovenské policajné hliadky. Na policajnej stanici Makarska v rekreačnej oblasti Podgora, Tučepi, Brela a Baška Voda budú pôsobiť dvaja strážcovia poriadku. V prípade núdze ich možno kontaktovať na čísle +385997201001. Druhá dvojica, na policajnej stanici Crikvenica, bude dostupná predovšetkým v rekreačných oblastiach Novi Vinodolski, Opatija, Cres, Krk, Mali Lošinj, Rab, Baška, Malinska a Moščenička Draga. Pomoc budú pripravení poskytnúť aj telefonicky na čísle +385997201002.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies