V Chorvátskom Grobe sa 24. septembra uskutoční referendum o odvolaní starostu

NETKY.SK • 22 Júl 2016, 14:11 • 2 min
V Chorvátskom Grobe sa 24. septembra uskutoční referendum o odvolaní starostu

Chorvátsky Grob - Obyvatelia Chorvátskeho Grobu budú v poslednú septembrovú sobotu rozhodovať o odvolaní súčasného starostu obce Radovana Benčíka. Poslanci obecného zastupiteľstva dnes na základe občianskej petície rozhodli o vyhlásení miestneho referenda.

slovakia

left justify in out

"Uskutoční sa v sobotu 24. septembra od 07.00 do 20.00 h,“ informoval TASR Rastislav Velček z Obecného úradu v Chorvátskom Grobe. V obci sa podľa jeho informácií môže referenda zúčastniť 3797 oprávnených voličov.

 

Výsledky miestneho referenda budú platné, ak sa na ňom zúčastní aspoň polovica oprávnených voličov a ak bolo rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou platných hlasov účastníkov miestneho referenda. Obecné zastupiteľstvo vyhlási výsledky referenda do troch dní od doručenia zápisnice o výsledkoch hlasovania na úradnej tabuli. V prípade, že referendum bude platné a potrebný počet voličov sa vyjadrí za odvolanie starostu, mandát štatutára obce zaniká vyhlásením výsledku miestneho referenda.

 

Miestne referendum v Chorvátskom Grobe vyhlásilo obecné zastupiteľstvo na základe petície, ktorú podpísalo 1250 občanov, teda viac ako 30 percent oprávnených voličov. Petíciu spustili 27. mája. Nespokojní obyvatelia v nej starostovi vyčítajú napríklad zlú komunikáciu s Dopravným podnikom Bratislava (DPB), v dôsledku ktorej sa znížil počet spojov do obce a hrozí úplné zrušenie možnosti využívať MHD.

 

Starosta podľa nich neriešil ani akútny problém dopravného napojenia obce na cesty nadregionálneho významu. Domnievajú sa tiež, že starosta netransparentne nakladá s financiami obce, okrem iného mu dávajú za vinu, že peniaze z obecnej kasy míňa na vlastnú PR kampaň. Podľa nespokojencov Benčík takisto nekoná v schválených projektoch. Postupy starostu v prípade verejných obstarávaní vraj nesú znaky klientelizmu v prospech spriaznených spoločností či osôb.

 

Benčík pre TASR ešte v máji uviedol, že rešpektuje právo občanov na vyjadrenie názoru prostredníctvom petície a vníma pozorne aktivity, ktoré sú podľa jeho názoru pravdepodobne motivované snahou ovládnuť obecný a stavebný úrad skupinou aktivistov z pôvodnej obce Chorvátsky Grob. "Viacerí z nich kandidovali v komunálnych voľbách a so svojím programom neuspeli a od môjho zvolenia do funkcie starostu vedú konfrontačnú protikampaň. Je možné predpokladať, že je tu evidentná snaha zabrániť rozvoju Čiernej Vody, ktorá zúfalo potrebuje občiansku vybavenosť," skonštatoval.

 

Ako tvrdí, počas pôsobenia vo funkcii starostu sa mu v spolupráci s občanmi a poslancami podarilo zabezpečiť viac než milión eur v rámci dotácií na rozvoj nevyhnutne potrebnej infraštruktúry - školy, škôlky, ihriska, kanalizácie či kamerového systému.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies