V chôdzi na 50 km zlato pre Íra Heffernana, Tóth na skvelom 5. mieste!

NETKY.SK • 14 August 2013, 10:14 • 2 min
V chôdzi na 50 km zlato pre Íra Heffernana, Tóth na skvelom 5. mieste!

MOSKVA - Na majstrovstvách sveta v moskovských Lužnikách mali atléti s jedinou finálovou disciplínou oddychový deň, no nie Slováci. V chôdzi na 50 km štartovali dvaja, vrátane tromfu Mateja Tótha. Na štadióne v Lužnikách sa neúspešne usilovala postúpiť v kvalifikácii kladivárka Martina Hrašnová, posledná 11-ta z výpravy, ktorá vstúpila do bojov.

slovakia

left justify in out

V najdlhšej disciplíne na MS na chodeckých 50 km dominoval Ír Robert Heffernan pred Rusom Michailom Ryžovom a Austrálčanom Jaredom Tallentom. Výborný výkon podal slovenský atlét Matej Tóth, ktorý finišoval na 5. mieste.

Chodci na dvojkilometrovom okruhu krúžili od rána a preteky sa sľubne vyvíjali aj pre 30-ročného Mateja Tótha. Podľa očakávania aktivitou hýrili Rusi Noskov a Ryžov, no aj ďalší. V polovici pretekov na 25. km (medzičas 1:50:34) sa sformovala na čele pätica so Poliakom Sudolom, Írom Heffernanom, Rusmi Noskovom, Ryžovom a Francúzom Dinizom, za nimi s odstupom 13 sekúnd pochodovali ďalší piati, medzi ktorými pôsobil mimoriadne aktívny Matej Tóth. 

Rusi, aj bez dvoch predchádzajúcich majstrov sveta, zlatého na OH v Londýne Kirdiapkina a obhajcu titulu Bakulina, sa usilovali do tretice si prisvojiť v Moskve chodecký titul, keď predtým na dvadsiatke triumfovali Ivanov a Lašmanovová. Na päťdesiatke to mali najťažšie, na 30. km (2:12:17) neustále šliapala pätica a skvele sa držal aj Matej Tóth. Päťdesiatka sa začína podľa skúseností rozuzlovať až po 35. km a aj v tom momente pôsobil Matej Tóth na 7. mieste veľmi dobre, na rozdiel od svetovej tabuľkovej jednotky a dvakrát zlatého európskeho šampióna Francúza Diniza, ktorého diskvalifikovali. Na trhák sa rozhodli Heffernan a Ryžov, s odstupom za nimi ich prenasledoval Noskov a Sudol. Ako sa blížilo poludnie, slnko začalo pripekať a podmienky boli opäť náročné. Za Austrálčanom Tallentom, dvakrát strieborným na OH, sa Matej Tóth držal na 6. mieste a pri jeho piatom štarte na MS sa už začalo rysovať jeho najlepšie umiestenie.

Ír Heffernan sa na 40. km (2:55:04) opäť pokúsil o trhák, Matej Tóth na neho strácal na 6. mieste 1:18 min a v posledných desiatich kilometroch sa mohlo v jeho prospech ešte všeličo udiať. Heffernan šliapal obdivuhodne, na Ryžovovi sa prejavovala viac únava a Austrálčan Tallent bol už spokojný s treťou priečkou. Na 45. km (3:16:26) bolo zrejmé, že 35-ročný Heffernan mieri za životným zlatým úspechom, keď zatiaľ boli jeho stropom 4. miesta na ME'2010 i na londýnskej olympiáde. Ryžov s 18-sekundovou stratou, Tallent s 1:36 min, Noskov a Sudol s 2:11 mankom a na 6. mieste Matej Tóth s odstupom 2:21, také bolo poradie na čele 5 km pred cieľom. Vo finiši náskok zlatého Íra ešte vzrástol a bez obáv si mohol vychutnať v Lužnikách záverečné metre. Radoval sa aj piaty Matej Tóth s najlepšie zvládnutou päťdesiatkou na MS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona