V chladnom počasí uviazla vo Vysokých Tatrách trojica horolezcov, zasahovať museli záchranári

NETKY.SK • 15 Január 2018, 09:48 • 2 min
V chladnom počasí uviazla vo Vysokých Tatrách trojica horolezcov, zasahovať museli záchranári

VYSOKÉ TATRY - Na Prostrednom hrote vo Vysokých Tatrách uviazli traja horolezci.

slovakia

left justify in out

Z Horskej záchrannej služby (HZS) informovali, že žiadosť o pomoc prijali prostredníctvom aplikácie HZS v nedeľu (14.1.) v popoludňajších hodinách z juhozápadnej steny Prostredného hrotu.

 

Traja Slováci počas zostupu uviazli v neschodnom teréne a boli vyčerpaní. Na pomoc im prišli záchranári HZS z oblastného strediska Vysoké Tatry, ktorí na základe poskytnutých GPS súradníc začali z Veľkej Studenej doliny liezť k uviaznutým osobám. Pohyb v ťažkom lezeckom teréne záchranárom ešte viac sťažovali nepriaznivé podmienky, najmä chlad a tma. K horolezcom sa im podarilo doliezť až takmer po ôsmich hodinách namáhavého výstupu.

 

Následne začali horskí záchranári spoločne s horolezcami zostupovať do Veľkej Studenej doliny. V skorých ranných hodinách požiadali o súčinnosť aj posádku Vrtuľníkovej záchrannej a zdravotnej služby Air-Transport Europe, ktorá po vysadení lekárky na heliporte v Starom Smokovci vzala na palubu ďalšieho záchranára HZS a leteli do Veľkej Studenej doliny.

 

Za pomoci vrtuľníka následne všetky tri osoby z terénu postupne evakuovali, transportovali do Starého Smokovca a na heliporte odovzdali do rúk lekárky. Po zhodnotení zdravotného stavu pokračovali horolezci na vlastnú žiadosť samostatne.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies