V Chicagu postrelili minulý týždeň 50 ľudí. Prečo o tom aktivisti mlčia?

NETKY.SK • 10 Máj 2018, 06:00 • 2 min
V Chicagu postrelili minulý týždeň 50 ľudí. Prečo o tom aktivisti mlčia?

CHICAGO - Byť ľavičiarom v USA znamená, že sa na rovnakú vec spáchanú rôznymi ľuďmi pozeráte odlišne. Keď nejaký biely chlapec s mentálnou poruchou správania spácha masovú vraždu, sú z toho obrovské demonštrácie, volanie po zmene ústavy a opakujúca sa výzva k zákazu držania strelných zbraní. Keď však v mestách ako Baltimore, New Orleans, Detroit, St. Louis alebo Chicago dnes a denne strieľajú po sebe a zabíjajú sa čierni chlapci, tak je ticho.

slovakia

left justify in out

Otvárať totiž debatu o násilí v mestách s väčšinovou čiernou populáciou je Pandorina skrinka a do toho sa žiadnemu ľavičiarovi nechce. Museli by sa totiž položiť nebezpečné otázky, ktoré by mohli mať ešte nebezpečnejšie odpovede, píše server stredoevropan.cz.

 

Chicago je rasovo rozdelené mesto, asi tak ako každé väčšie mesto v USA. Nejde o zákonom danú segregáciu. Bieli sa jednoducho sťahujú tam, kde sú iní bieli, svoje lokality majú Hispánci, a to isté platí pre černochov. Čierni a Hispánci bývajú najmä v centre, bieli ich obklopujú na severe mesta a na predmestiach. Filmové príbehy o tom, ako šli spolu grilovať beloch, černoch a Hispánec, si nechajme do filmu.

 

V roku 1940 bolo Chicago z viac ako 90 percent biele. Dnes ich je tam 30 percent a černosi a Hispánci tvoria približne rovnako početné skupiny. Treba dodať, že tieto dve skupiny sa veľmi nemusia a ich gangy medzi sebou navzájom bojujú. V prípade čiernych gangov spolu bojujú medzi sebou aj černosi. Je to obrovská nočná mora a len minulý týždeň bolo v Chicagu postrelených 50 ľudí a najmenej päť z nich zomrelo, informoval server cbsnews.

 

Počas jedného incidentu bol do tváre postrelený aj policajt v civile. Kvôli jeho zraneniu obsadilo oblasť veľké množstvo policajtov, na čo si miestni sťažovali, že inokedy nebýva polícia taká aktívna.

 

A tipnite si, kde dochádza k väčšiemu počtu kriminality a streľby. Kto tipoval, že najviac bezpečné sú belošské časti mesta, mal pravdu. Informáciu o kriminalite v meste priniesol priniesol server www.neighborhoodscout.com a priložil aj mapku. Čím tmavšie, tým bezpečnejšie.

 

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona