V chemickej továrni pri Houstone došlo znova k požiaru

NETKY.SK • 2 September 2017, 08:00 • 2 min
V chemickej továrni pri Houstone došlo znova k požiaru

HOUSTON - V chemickej továrni neďaleko záplavami postihnutého mesta Houston, ktorá po príchode hurikánu Harvey prišla o dodávky elektriny, vypukol v piatok ďalší požiar.

slovakia

left justify in out

Z miesta bolo počuť výbuch a stúpal odtiaľ čierny dym, informuje agentúra AP.

 

Prevádzkovateľ závodu oznámil, že oheň zachvátil od štvrtka dva návesy s nestabilnými chemickými látkami. Podľa predstaviteľa spoločnosti Arkema Richarda Rennarda firma očakáva, že časom vzbĺkne aj ďalších šesť návesov s organickými peroxidmi. Rennard dodal, že spoločnosť kontroluje kvalitu vzduchu.

 

Hovorca Arkemy predtým zopakoval stanovisko firmy, podľa ktorého je najbezpečnejšie nezasahovať - jednoducho "nechať, nech k týmto požiarom dôjde, a nechať ich dohorieť".

 

V továrni v obci Crosby počas hustých zrážok z hurikánu Harvey vypadla dodávka elektriny i záložné generátory, v dôsledku čoho v nej nemôžu chladiť chemické látky, ktorých teplota sa musí udržiavať na nízkom stupni.

 

Preverenie možných toxických látok vo vzduchu avizoval aj federálny Úrad pre ochranu životného prostredia (EPA). Podľa hovorcu nad závod vyslali prieskumné lietadlo EPA a výsledky by mali byť čoskoro známe.

 

EPA i miestne úrady predtým uviedli, že štvrtková kontrola dymu neukázala žiaden dôvod na poplach. Napriek tomu nariadili evakuáciu obyvateľov v okruhu dvoch kilometrov. Hasičský zbor v piatok oznámil, že túto oblasť neplánujú nateraz rozšíriť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies