V Charkove sa rozlúčili s obeťami leteckého nešťastia

NETKY.SK • 23 Júl 2014, 10:56 • 2 min
V Charkove sa rozlúčili s obeťami leteckého nešťastia

CHARKOV - Na Ukrajine sa v stredu rozlúčili s obeťami tragickej havárie malajzijského lietadla, pri ktorej zomrelo všetkých 298 ľudí na palube.

slovakia

left justify in out

Rozlúčka prebehla na letisku v meste Charkov, kam telesné pozostatky priviezli z východu krajiny vlakom v chladiacich boxoch. Obete postupne letecky prevezú do Holandska, odkiaľ väčšina z nich pochádzala. Holandská vláda vyhlásila z tohto dôvodu na stredu štátny smútok.

 

Prvých 60 rakiev prevezú ešte v stredu dve holandské a austrálske vojenské lietadlá. Na vojenskom letisku Eindhoven budú okrem príbuzných prítomní aj kráľ Willem-Alexander s manželkou a premiér Mark Rutte. Ten sa vyslovil, že zatiaľ nie je presne známe, koľko obetí priviezli vlakom z oblasti kontrolovanej proruskými povstalcami. Podľa niektorých informácií ich je asi 200, pričom ostatné obete môžu byť stále na mieste havárie. 

 

Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines letiaci z Amsterdamu do Kuala Lumpur sa vo štvrtok zrútil do poľa pri hraniciach Ruska a Ukrajiny. Podľa leteckej spoločnosti bolo na palube 193 Holanďanov, 43 Malajzijčanov vrátane 15 členov posádky, 27 Austrálčanov, 12 Indonézanov, 10 Britov, 4 Nemci, 4 Belgičania, 3 Filipínčania a 3 Vietnamci. Po jednom občanovi mali v lietadle aj Kanada a Nový Zéland. 

Lídri povstalcov odmietajú obvinenia, že stroj zostrelili oni, akúkoľvek zodpovednosť popiera aj Rusko. Americké tajné služby však v utorok uviedli, že lietadlo s najväčšou pravdepodobnosťou omylom zostrelili proruskí separatisti neuvedomujúc si, že ide o civilné lietadlo. Rusko zároveň obvinili, že povstalcom poskytlo protilietadlové strely ako aj výcvik na ich používanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies