V Česku zvýšia úlohu finančnej správy pri odhaľovaní nezdanených príjmov

NETKY.SK • 18 Október 2014, 11:04 • 2 min
V Česku zvýšia úlohu finančnej správy pri odhaľovaní nezdanených príjmov

PRAHA - Ak hodnota neevidovaného majetku prekročí 10 miliónov Kč (363.742 eur), mala by finančná správa vyzvať jeho majiteľa, aby dokázal jeho pôvod. Počíta s tým návrh zákona o preukazovaní pôvodu majetku pripravovaný ministerstvom financií. Informuje o tom portál televíznej stanice ČT24.

slovakia

left justify in out

Ak by majiteľ pôvod majetku riadne nevysvetlil, nasledovalo by jeho zdanenie. Námestníčka ministra Simona Hornochová vysvetlila, že nepôjde o plošnú povinnosť pre všetkých občanov, ani o majetkové priznania. Nový zákon by mal platiť od roku 2016. Na preukazovaní pôvodu majetku sa dohodla vládna koalícia pri svojom vzniku. Minister financií Andrej Babiš však upozornil, že predložený text je zatiaľ len návrhom. Najprv ho prerokuje koaličná rada a potom vláda.
      

Námestníčka Hornochová dodala, že majetok, ktorého hodnota nezodpovedá príjmom, bude zdanený, ak poplatník nevysvetlí pôvod príjmu. Pôjde teda o zdanenie nepriznaných príjmov a nie o odčerpanie nelegálneho majetku. "Zhabanie majetku získaného z trestnej činnosti je vecou orgánov činných v trestnom konaní a príslušných súdov," uviedla Hornochová.
      

Cieľom pripravovaného zákona je rozšírenie možností správcu daní zdaniť príjmy, ktoré preukázateľne neboli zdanené, a v takom prípade uplatniť aj razantné sankcie. Penále môže dosiahnuť až 100 % nezdanenej sumy. Ak bude daňovník spolupracovať, sankcia klesne na 50 %. V prípade sumy do 2 miliónov Kč sa navrhuje sankcia 20 %.
      

Právomoci finančnej správy sa preto rozšíria. Bude zisťovať celkový majetok, a to vrátane prípadných dlhov. Z príjmov bude skúmať položky zdaniteľné, oslobodené od dane a nepodliehajúce zdaneniu. Za porušenie povinnosti robiť pravdivé vyhlásenia o majetku by v budúcnosti mohli hroziť až štyri roky väzenia. Prijatie zákona dlhodobo podporuje prezident Miloš Zeman. Pokladá ho za účinnú zbraň v boji proti ekonomickej kriminalite. Podľa neho by hranica pre preukazovanie majetku mala byť 20 miliónov Kč. Inak vrak pôjde o otravovanie ľudí, ktorí vlastnia napríklad auto a dom alebo väčší byt.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies