V Česku zverejnia podobu novej vlády

NETKY.SK • 6 Január 2014, 09:49 • 2 min
V Česku zverejnia podobu novej vlády

PRAHA - V 200-člennej dolnej komore parlamentu má trojica strán väčšinu 111 hlasov.

slovakia

left justify in out

Lídri troch českých strán podpíšu v pondelok koaličnú dohodu o vzniku novej vlády. Urobiť by tak v priestoroch budovy parlamentu mali o 14:00 predseda ČSSD a budúci premiér Bohuslav Sobotka, predseda ANO Andrej Babiš a líder KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Strany sa už teda definitívne dohodli na prerozdelení ministerských postov, ich personálne obsadenie verejne oznámia po podpise zmluvy. Jasné je, že sociálni demokrati budú mať ministerstvo zahraničia, vnútra, školstva či zdravotníctva. ANO zase bude mať rezort financií, ktorý povedie miliardár slovenského pôvodu Babiš, obrany či spravodlivosti. Kabinet do celkového počtu 17 doplnia traja ministri za ľudovcov. Zostavu však musí schváliť a vymenovať prezident Miloš Zeman, ktorý podľa českých médií má s väčšinou nominantov problém.

ČSSD podľa očakávaní vyhrala októbrové české voľby, no iba so ziskom 20,5 percenta. Strana ANO skončila druhá s takmer 19 percentami a komunisti tretí s 15 percentami. V 200-člennej dolnej komore parlamentu má trojica ČSSD, ANO a KDU-ČSL väčšinu 111 hlasov, ktorá by tak bez problémov mala vyjadriť novej vláde dôveru. Hlasovanie sa musí uskutočniť dva mesiace od vymenovania prezidentom. Stať by sa tak podľa spravodajského portálu ČT24 malo vo februári.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies