V Česku zomrelo po očkovaní iba štvormesačné dieťa, u nás sa vakcína nenachádza!

NETKY.SK • 24 September 2014, 17:02 • 2 min
V Česku zomrelo po očkovaní iba štvormesačné dieťa, u nás sa vakcína nenachádza!

BRATISLAVA - Šaržu vakcíny Infanrix Hexa, po ktorej použití zomrelo po pár hodinách v Česku štvormesačné dieťa, na Slovensko nedoviezli.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) s tým, že sa nezaznamenali ani hlásenia na nepredvídané závažné udalosti bezprostredne súvisiace s použitím iných šarží tejto vakcíny.

 

"ŠÚKL je v intenzívnom v kontakte s českými kolegami, ako aj Európskou liekovou agentúrou, ktorá situáciu monitoruje a rieši. Bezpečnosť vakcín sa priebežne sleduje na celosvetovej úrovni. Všetky hlásené podozrenia na nežiaduce účinky sa vyhodnocujú s ohľadom na pomer prínosov a rizík použitia týchto liekov," informuje ústav na svojom webe.

 

Český Štátny ústav pre kontrolu liečiv v súčasnosti prešetruje podozrenie na nežiaduci účinok jednej šarže (č. šarže A21CC054A ) spomínanej vakcíny. Niekoľko hodín po zaočkovaní tam totiž zomrelo štvormesačné dieťa. Aj napriek tomu, že neexistuje preukázaná súvislosť medzi použitím vakcíny a úmrtím, český ústav pozastavil používanie vakcíny, pokiaľ sa prípad nevyšetrí.

 

Vakcína Infanrix Hexa sa používa u detí na ochranu pred šiestimi ochoreniami: záškrt, tetanus, pertusis (dávivému kašľu), hepatitída B, detská obrna a ochorenie, ktoré vyvoláva Haemophilus influenzae typ b. Ročne touto vakcínou zaočkujú na Slovensku približne 150.000 detí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies