V Česku zlikvidujú desaťtisíce vakcín od AstraZenecy

NETKY.SK • 30 Október 2021, 19:00 • 2 min
V Česku zlikvidujú desaťtisíce vakcín od AstraZenecy

PRAHA - Ministerstvo má problém s dohľadaním očkovacích látok, ktoré podľa svojho vyjadrenia nemohli nikomu darovať.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo zdravotníctva ČR sa rozhodlo spáliť ďalšie desaťtisíce proticovidových vakcín od spoločnosti AstraZeneca, ktorým na konci októbra končí dátum spotreby. Vyplýva to zo zistení stanice Rádiožurnál Českého rozhlasu (ČRo), ktorý o tom informoval v sobotu na svojom webe. Väčšinu z uvedených vakcín však rezort zdravotníctva nemôže dohľadať. Podľa ministerstva je možné, že očkovacie látky sa nachádzajú v jednotlivých krajoch, v evidencii ich ale nemôže nájsť.

 

img

 

Dátum spotreby totiž skončí 55 000 dávkam vakcín od AstraZenecy. Rádiožurnál o tom informoval už v prvej polovici septembra a ministerstvo zdravotníctva toto číslo potvrdzuje. Odvtedy zdravotníci, podľa údajov na webe rezortu, podali zhruba 1 000 dávok tejto vakcíny. Do spaľovní by tak malo zamieriť 54 000 dávok. To však nesedí s údajmi ministerstva. "Vieme, že budeme likvidovať zhruba 21 000 dávok vakcíny od spoločnosti AstraZeneca. Budú po dátume expirácie a nie je možné ich ďalej použiť," potvrdil hovorca rezortu zdravotníctva Daniel Köppl s tým, že ďalších zhruba 1 000 očkovacích látok ministerstvo zlikviduje, pretože ampulky sú nejakým spôsobom poškodené.

 

Prečítajte si tiež: Spravodajské služby priniesli znepokojivú správu o pôvode SARS-CoV-2

 

Ministerstvo však nevie, kde je zvyšných vyše 30 000 dávok, ktorým končí dátum spotreby. Pravdepodobne sa vraj môžu nachádzať napríklad v ordináciách praktických lekárov. V evidencii ich rezort však nemá, takže bez väčšieho auditu neexistujú presné informácie o tom, kde presne ich hľadať, uvádza ČRo.

 

img

 

Darovať vakcíny pred dátumom expirácie Česko nemohlo. Ministerstvo zdravotníctva už skôr pre Radiožurnál uviedlo, že zákon "neumožňuje tieto vakcíny darovať, pretože v momente, keď sú vyňaté z kontrolovaného distribučného reťazca, počíta sa s tým, že budú použité".

 

Možno vás zaujme: Tichomorská krajina sa až doteraz úspešne bránila koronavírusu. Hlási prvý prípad

 

Už v septembri v ČR zlikvidovali vyše 20 000 dávok vakcíny od AstraZenecy. Okrem vakcín od AstraZenecy ministerstvo zdravotníctva eviduje tiež 16 000 znehodnotených preparátov od spoločností Pfizer a BioNTech. Podľa zverejnených údajov doteraz nezničili žiadnu vakcínu od spoločnosti Moderna. Počty znehodnotených očkovacích látok od firmy Johnson&Johnson v prehľade na webe ministerstva chýbajú.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona