V Česku žije 400 000 Slovákov a Praha je tretie najväčšie „slovenské“ mesto

NETKY.SK • 21 Január 2018, 19:24 • 2 min
V Česku žije 400 000 Slovákov a Praha je tretie najväčšie „slovenské“ mesto

BRATISLAVA - Postavenie slovenskej menšiny v Česku je špecifické, vzhľadom na blízkosť a spoločnú históriu oboch národov. Mnoho Slovákov sa tiež zaradilo do českej ekonomickej, kultúrnej a politickej elity.

slovakia

left justify in out

Upozornil na to predseda svetového združenia Slovákov žijúcich v zahraničí Vladimír Skalský, ktorý dlhodobo pôsobí v Prahe ako riaditeľ Slovenského domu.

 

"Príbeh oboch krajín je aj napriek drobným peripetiám príbehom úspechu. Obe krajiny fungujú dobre a vzťahy medzi Slovákmi a Čechmi sú dnes lepšie, než boli za éry Československa," povedal Skalský s tým, že súčasný stav je výsledkom toho, že medzi oboma národmi dnes nie je závisť a vzájomné výčitky v takej miere ako kedysi.

 

Aj keď vzťahy Slovenska s Českou republikou zhodnotil Skalský pozitívne, vyslovil obavu, že v budúcnosti môžu stagnovať a nemusia sa ďalej rozvíjať. "V českom prostredí sa stráca schopnosť porozumieť slovenčine. Pasívny bilingvizmus je výzvou, aby sme sa v budúcnosti nestretli len ako dva národy, ktoré spája dávna minulosť a nič viac."

 

Skalský sa domnieva, že Slováci žijúci v ČR sa viac pokúšajú hovoriť českým jazykom než Česi, ktorí žijú na Slovensku. "Je to vidieť aj preto, lebo v Česku dnes žije približne 400 000 Slovákov, z toho 100 000 v hlavnom meste, čím sa Praha stáva tretím najväčším slovenským mestom po Bratislave a Košiciach. Naopak, keď sa pozrieme, koľko Čechov žije u nás, vidíme veľký rozdiel. Je ich približne 40 000," priblížil.

 

Počas roku 2018, keď si pripomíname storočnicu Československa a štvrťstoročie samostatnej Českej a Slovenskej republiky, aj Slovenský dom v Prahe zorganizuje sériu spomienkových podujatí. "Pripravujeme asi 12 podujatí priamo v Slovenskom dome v Prahe. Od vedeckej konferencie až po koncerty. Zorganizujeme literárno-vedeckú konferenciu s názvom Prieniky českej a slovenskej literatúry," uviedol pre webstránku Tablet.tv. Časť osláv česko-slovenských výročí sa bude konať aj v známom pražskom Obecnom dome. "Bude tam veľký slávnostný koncert s pražským komorným orchestrom a slovenskými tancami, kde sa budú odovzdávať aj vyznamenania veteránom, Čechom i Slovákom."

 

Predseda SZSŽZ informoval aj o zámere zriadiť Český dom v Bratislave. Podľa Skalského sa tak stane aj vďaka súčasnému prezidentovi ČR Milošovi Zemanovi. Dodal, že v rovnakých priestoroch v historickom centre mesta by malo vzniknúť aj Centrum slovenského zahraničia.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies