V Česku zadržali dvoch mužov z kauzy okolo Hydrostavu

NETKY.SK • 19 November 2013, 13:57 • 2 min
V Česku zadržali dvoch mužov z kauzy okolo Hydrostavu

PRAHA - Českí policajní pátrači dolapili v Olomouci dvoch Slovákov - 59-ročného otca Alexandra H. a 34-ročného syna Tomáša H., ktorých niekoľko rokov hľadali pre obvinenie v staršej ekonomickej kauze okolo výstavby úseku diaľnice D1 Ladce-Sverepec a dostavby tunela Branisko.

slovakia

left justify in out

Spomínaná dvojica s ďalšími siedmimi obvinenými podľa polície v roku 2001 založila organizovanú skupinu, ktorej cieľom bolo nezákonné odčerpanie peňazí zo spoločnosti Hydrostav a. s., Bratislava. "Hlavným organizátorom trestných činov má byť starší zo zatknutých mužov," uviedla česká policajná hovorkyňa Jana Macalíková. Tento muž s pomocou ďalších kolegov zo spoločnosti aj najatých "bielych koňov" podľa polície previedol na pozmenené bankové účty peniaze za dostavbu spomínaného úseku diaľnice a tunela. Podnikatelia sa údajne nezákonne obohatili o viac ako osem miliónov eur.

Na teraz už zadržanú dvojicu obvinených zo sprenevery a legalizácie príjmov z trestnej činnosti vydal Špecializovaný trestný súd v Pezinku ešte v roku 2008 európsky zatýkací rozkaz. "Tento rok v lete sa ukázalo, že stopy vedú do Českej republiky, a preto slovenská strana požiadala o spoluprácu našich elitných kriminalistov z odboru pátrania. Po niekoľkomesačnej práci sa podarilo zistiť, že obaja muži žijú pod zmenenou identitou v Olomouci," vysvetlila Macalíková. Keď ich detektívi vo štvrtok 14. novembra popoludní zatkli, mali pri sebe niekoľko falošných dokladov s rôznymi identitami. 

Otec so synom boli takí prekvapení, že pri zatýkaní nestihli klásť žiadny odpor. "V Českej republike podľa všetkého pobývali niekoľko rokov," poznamenala Macalíková. 

Bývalý minister vnútra Vladimír Palko o tomto prípade hovoril v roku 2005. Podľa vtedajších informácií vyšetrovateľ Úradu boja proti organizovanej kriminalite obvinil Róberta B., Ladislava Č., Ivanu D., Milana G., Romana T., Leonarda G., Tomáša H., Róberta V. a Alexandra H. Podľa Palka to boli bývalí funkcionári stavebnej spoločnosti Hydrostav, a.s. Bratislava, predstavitelia firmy Prevádzka predajných automatov, s.r.o. (PPA) Trenčín a zamestnankyňa banky, v ktorej mala firma PPA účet. 

Cieľom skupiny boli podľa obvinenia v rokoch 2001 až 2002 rozsiahle a neopodstatnené bankové prevody, ktoré odčerpali finančné prostriedky určené spoločnosti Hydrostav. "Prostriedky, ktoré zaplatili objednávatelia prác, či už Slovenská správa ciest (SSC) alebo firma Vodohospodárske stavby, sa nedostali na účet Hydrostavu, ale na účty iných spoločností," skonštatoval vtedy Palko. Prevody financií pri stavbe diaľnice Ladce-Sverepec vychádzali podľa Palka z dodatku zmluvy medzi SSC a Hydrostavom. "Podľa tohto dodatku začali plynúť platby od SSC na účet firmy PPA a nie na účet Hydrostavu," uviedol v minulosti Palko. Dodal, že v období od decembra 2001 do apríla 2002 sa tak presunulo 204 milióna Sk (6,77 milióna eur), ktoré boli určené na diaľničnú výstavbu, ale neboli na ňu všetky použité. Dodatok k zmluve pritom podľa Palka podpísali členovia predstavenstva Hydrostavu Leonard G. a Roman R. na podnet predsedu dozornej rady Hydrostavu Alexandra H. 

Od februára 2002 do apríla 2002 pretieklo podľa Palka neoprávnene ďalších 44 miliónov Sk (1,46 milióna eur). Milan G. a Ladislav Č. opäť na pokyn Alexandra H. požiadali objednávateľa prác na stavbe tunela Branisko, Vodohospodársku výstavbu, aby neposielala peniaze na účet Hydrostavu, ale na firmu PPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona