V Česku začína elektronická evidencia tržieb, mnoho reštaurácií končí

NETKY.SK • 1 December 2016, 12:56 • 2 min
V Česku začína elektronická evidencia tržieb, mnoho reštaurácií končí

PRAHA - V susednej Českej republike dnes začína platiť elektronická evidencia tržieb (EET). S jej začiatkom, ktorá je pre českých podnikateľov v pohostinstve a ubytovacích službách povinná, sa zatvára mnoho českých reštaurácií. Najväčšia pivovarnícka skupina v Česku Plzenský Prazdroj pre české Hospodárske noviny (HN) potvrdila, že od decembra ukončuje odber jej piva viac ako tisíc krčiem. Tých je v Česku podľa odhadov Asociácie hotelov a reštaurácií celkovo 35.000 až 40.000.

slovakia

left justify in out

"Končia hlavne menšie a dedinské krčmy, kde sa nepodáva teplé jedlo. Dá sa však predpokladať, že hlavné vlna vplyvu EET ešte príde s koncom roka," povedal obchodný riaditeľ Prazdroja Tomáš Mráz.

Majitelia končiacich krčiem zvyčajne tvrdia, že investície do technológií pre elektronické odosielanie účteniek štátu sa im nevyplatia. Český minister financií Andrej Babiš presadil e-tržby, aby obmedzil daňové úniky a zvýšil príjmy štátu.

 

Mráz z Prazdroja už skôr odhadoval, že v súvislosti so zavedením EET by sa pri pesimistickom scenári mohla v najbližších rokoch zatvoriť až tretina českých reštaurácií. Podobný scenár predpovedá aj Asociácia hotelov a reštaurácií.

 

"Celkovo odhadujeme úbytok krčiem až o 20 %," uviedol šéf asociácie Václav Stárek. Ďalšie pivovarnícke a nápojové spoločnosti, ktoré HN oslovili, zatiaľ hlásia skôr nižší pokles odberateľov nápojov. "Ide približne o niekoľko desiatok našich zákazníkov," povedala PR manažérka Pivovarov Staropramen Denisa Mylbacherová.

 

"Neustále to sledujeme a zatiaľ výrazné zmeny nevidíme. Avšak kritické budú prvé tri mesiace a určite s tým bude spojené aj samotné zdraženie piva," vyhlásila Jana Pikardová z českej pobočky Heinekenu. Zdražovanie spojené so štartom EET potvrdzuje aj šéf výrobcu liehovín Stock Jan Havliš. "Od menších podnikov máme informácie o plánovanom alebo už vykonanom zvýšení cien. Najviac piva a jedla, menej nealkoholických nápojoch a liehovín. Z dôvodu ohláseného zdraženia piva niektorými výrobcami, ale aj z dôvodu EET očakávame zvýšenie cien o 5 % až 20 %," odhadol.

 

"Úbytok krčiem je dlhodobejší fenomén. Každoročne prestane fungovať päť percent prevádzok, naopak asi dve až tri percentá začnú nanovo podnikať," hovorí Stárek z Asociácie hotelov a reštaurácií. Dôvodov je samozrejme viac, okrem iného stále prísnejšie regulácie. Ide napríklad o zákaz hracích automatov, mnohí krčmári sa boja aj chystaného zákazu fajčenia v reštauráciách, ktorý teraz riešia poslanci.

Približne 40.000 podnikateľov v pohostinstve je prvou skupinou, pre ktorú je elektronická evidencia povinná. Počas ďalšieho 1,5 roka sa k nim pripoja ostatní podnikatelia, ktorí prijímajú hotovosť.

 

Podľa odhadov ministerstva financií prinesie novinka do štátneho rozpočtu len za prvý rok vyše 4 miliardy Kč (147,8 milióna eur). Keď budú tržby hlásiť všetci, Babiš to odhadol až na 18 miliárd Kč. Ministerstvo sľubuje, že v prvých týždňoch budú úradníci zhovievaví a podľa možnosti budú riešiť priestupky dohováraním, nie pokutou, ktorá môže dosiahnuť až 500.000 Kč.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies