V Česku vyšetrujú zodpovednosť Štrougala za smrť 91 ľudí na železnej opone

NETKY.SK • 17 Február 2015, 08:55 • 2 min
V Česku vyšetrujú zodpovednosť Štrougala za smrť 91 ľudí na železnej opone

PRAHA - Unikátny znalecký posudok z odboru elektrotechniky môže pomôcť usvedčiť bývalého československého komunistického premiéra Lubomíra Štrougala.

slovakia

left justify in out

V období, keď bol ministrom vnútra, umierali na elektrických drôtoch železnej opony ľudia utekajúci na slobodný Západ. Český Úrad pre vyšetrovanie zločinov komunizmu zbiera dôkazy, ktoré by umožnili Štrougala obviniť, informoval dnes spravodajský portál iDNES.cz.


Závery by úrad mohol mať do konca marca, uviedol vyšetrovateľ Eduard Kočvara, ktorý má prípad na starosti. Posudok sa zaoberá otázkou, či drôty vyhovovali vtedajším normám. Tie mali zaručiť, aby elektrické zariadenia boli bezpečné.
      

Polícia chce prostredníctvom posudku dokázať, že smrtiace drôty porušovali aj vtedajšie technické predpisy. Elektrické drôty nainštalovali komunisti v rokoch 1951-1953. Od začiatku 50. rokov do roku 1965 fungoval aj plot nabitý elektrinou.
      

Dnes 90-ročný Štrougal bol ministrom vnútra v rokoch 1961-1965. V jeho prospech hovorí to, že práve on nechal v roku 1965 elektrinu v drôtoch "vypnúť", hoci nie z dobrej vôle. "Prevádzka železnej opony bola priveľmi nákladná a kvôli politickému uvoľneniu už ľudia toľko neutekali," vysvetlil vyšetrovateľ Kočvara, ktorého citoval portál iDNES.cz.
      

Ak Štrougala obvinia zo zneužitia právomocí či zo všeobecného ohrozenia, bude mu hroziť až desať rokov väzenia. Štrougal už pred vyšetrovateľom vypovedal, ale ten nechcel zverejniť jeho vyjadrenia.  Okrem elektrických zátarás bola časť hranice aj zamínovaná. Na železnej opone zomrelo v rokoch 1948-1989 až 246 ľudí. Elektrický prúd zabil celkovo 91 utečencov.
      

Ľudia, ktorí chceli žiť na Západe, sa pokúšali dostať cez stráženú hranicu rôznymi dômyselnými spôsobmi - v ponorke, v balóne, zavesení na drôtoch vysokého napätia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies