V Česku varujú pred nebezpečným syrom s baktériou escherichia coli

NETKY.SK • 5 August 2014, 07:52 • 2 min
V Česku varujú pred nebezpečným syrom s baktériou escherichia coli

PRAHA - Syr obsahujúci veľmi nebezpečný shigatoxín objavili českí kontrolóri v ponuke pražskej spoločnosti Český archiv vín, ktorá ho doviezla do Českej republiky. Oznámili to webové stránky iDnes.cz.

slovakia

left justify in out

Kontrolóri vo firme okamžite pozastavili distribúciu 56 kusov francúzskeho syra Saint-Marcellin Dauphinois, pričom zistili, že 24 výrobkov už bolo prevezených do predajní tejto spoločnosti a sedem kusov sa predalo konečnému spotrebiteľovi.

 

Kontrolóri nabádajú ľudí, aby syry nejedli a vrátili ich do predajne, pretože baktérie, ktoré tieto výrobky obsahujú, môžu spôsobiť veľmi vážne zdravotné problémy.

 

"V závislosti od množstva skonzumovanej potraviny a od miery kontaminácie sa príznaky ochorenia prejavujú do 3-9 dní v podobe zápalu čriev, náhlych bolestí brucha, krvavej hnačky a vracania. V niektorých prípadoch dokonca dochádza k trvalému poškodeniu zdravia, výnimočne i k úmrtiu," hovorí Petr Pejchal z tlačového oddelenia Ústrednej veterinárnej správy (ÚVS).

 

Pejchal upozorňuje aj na to, že spoločnosť doviezla do Česka tiež 8 kusov syra Saint-Félicien Tent., ktorý bol vyrobený z rovnakej šarže kontaminovaného mlieka. "Toto množstvo bolo tiež pozastavené a bude vrátené výrobcovi," dodal.

 

Baktéria escherichia coli vyvolala v Európe v roku 2011 črevnú epidémiu, ktorej podľahlo zhruba 50 ľudí. Za pôvodcu nákazy boli najprv považované španielske uhorky. Nakoniec sa ukázalo, že ju spôsobili semená senovky gréckej dovážané z Egypta, ktorá bola zasiahnutá týmito baktériami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies