V Česku to opäť vrie: Vláda začala s čistkami, ODS chce natruc opustiť rezorty!

NETKY.SK • 19 Júl 2013, 08:37 • 2 min
V Česku to opäť vrie: Vláda začala s čistkami, ODS chce natruc opustiť rezorty!

PRAHA - Noví šéfovia českých ministerstiev nemajú podporu verejnosti a možno vo svojich úradoch zostanú len niekoľko týždňov, ale napriek tomu začali s personálnymi čistkami.

slovakia

left justify in out

V priebehu ôsmich dní od svojho vymenovania stačili vymeniť celý rad kľúčových námestníkov a úradníkov. Bývalej vládnej strane ODS sa to nepáči: vládu Jiřího Rusnoka označila za invazívne komando a plánuje stiahnuť všetkých svojich námestníkov, píše spravodajský server iDNES.cz.

Minister práce a sociálnych vecí František Koníček urobil najväčší vietor a prepustil už dvoch námestníkov, jedného šéfa sekcie a niekoľkých vedúcich úradníkov. Intenzívne prepúšťajú aj ministri poľnohospodárstva, financií či zahraničných vecí. Celkovo sa na rôznych postoch vymenili približne dve desiatky ľudí.

Postup kabinetu, ktorý sa opiera len o vôľu prezidenta Miloša Zemana, kritizujú parlamentné strany. ODS sa nepáči, že vláda okamžite začala s rozsiahlymi výmenami na kľúčových úradníckych postoch v situácii, keď ešte nemá dôveru Snemovne a keď je dosť pravdepodobné, že ju ani nedostane. Nie je teda vôbec isté, ako dlho sa ministri vo funkciách udržia.

"Súčasnú vládu nikto nezvolil a zástupcovia ľudu v Snemovni ju nechcú. Vzniká otázka, nakoľko je legitímne, aby práve jej členovia menili orgány štátnych firiem. Nehovoriac už o výmenách výkonného manažmentu," vyjadril podobný názor šéfredaktor týždenníka Euro Pavel Páral v komentári pre denník Mladá fronta DNES.

Martin Kuba, poverený vedením ODS po rezignácii Petra Nečasa z čela strany, si na budúci utorok pozval okolo 20 námestníkov ODS. Chce s nimi prediskutovať ich prípadný odchod z jednotlivých rezortov. Z 22 námestníkov za ODS už odišli dvaja - Zdeněk Zajíček z ministerstva financií a Radomír Daňhel zo spravodlivosti. V utorok sa rozhodne, či odídu aj zvyšní námestníci, dodáva iDNES.cz.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies