V Česku sú najlepšie platení zamestnanci bánk a poisťovní

NETKY.SK • 20 Júl 2015, 14:05 • 2 min
V Česku sú najlepšie platení zamestnanci bánk a poisťovní

PRAHA - Profesie, ktoré sa točia okolo peňazí, napríklad v bankách a poisťovniach, mali v prvom štvrťroku ako jediné hrubý hodinový príjem nad 300 Kč (11,09 eura). Informuje o tom portál iDNES.

slovakia

left justify in out

Vďačia za to zrejme aj vysokým odmenám. Na druhom konci sú pracovníci v pohostinstvách. Podľa Českého štatistického úradu (ČŠÚ) ich priemerná hodinová mzda v prvom štvrťroku dosiahla 84,80 Kč. Za posledných päť rokov ich hodinový príjem vzrástol o 12 Kč. Päťročný rast hodinovej mzdy nebol veľkým úspechom ani v bankovníctve a poisťovníctve. Z 309 Kč stúpol na 321 Kč. V stavebníctve bol rast zo 117 na 136 Kč.

 

Údaje o mzdách v pohostinstve môžu však skresľovať životnú úroveň ich pracovníkov. Podľa Petra Boldiša z poradenskej spoločnosti Mercer ide o jeden zo sektorov, kde najviac prekvitá šedá ekonomika. Personál reštaurácií a hotelov si navyše zarobí aj na prepitnom. Za pracovníkmi bánk a poisťovní sa umiestnili zamestnanci oblasti informačných technológií s hodinovým priemerom 292 Kč.

 

Zaujímavosťou hodinových miezd je ich kolísanie v čase. Svedčí to o spôsobe práce. Mzdy v početných profesiách rastú vo štvrtom štvrťroku vďaka odmenám. Učiteľom dramaticky rastie hodinová mzda v lete vďaka prázdninám. "V školstve odpracuje zamestnanec zvyčajne 35 hodín za týždeň, ale v treťom štvrťroku len okolo 20 hodín, lebo sú v ňom dvojmesačné prázdniny," uviedol šéf odboru štatistiky ČŠÚ. Dovolenky nie sú odpracovaným časom, ale zamestnanec za ne často dostane viac.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies