V Česku skrachovala tento rok prvá cestovka, končí moravská Akvila Travel

NETKY.SK • 8 Február 2016, 18:11 • 2 min
V Česku skrachovala tento rok prvá cestovka, končí moravská Akvila Travel

PRAHA - Prvý tohtoročný krach spomedzi cestovných kancelárií oznámila moravská cestovka Akvila Travel.

slovakia

left justify in out

Olomoucká cestovná kancelária strednej veľkosti by tento rok oslávila už štvrťstoročie na trhu. Namiesto toho sama na seba podala insolvenčný návrh. Vyplýva to z údajov v insolvenčnom registri. Informoval o tom server iDNES.cz.

 

Na začiatku roka Akvila Travel vymenila konateľku aj majiteľa: trojštvrtinový podiel previedla firma Tvarbet Moravia na bulharského občana Shefki Yumireva. Zároveň cestovka prerušila svoju živnosť.

 

Firma v návrhu priznáva dlhy vo výške viac než 16 miliónov Kč (591.235 eur), najmä menším predajcom a niektorým ubytovacím zariadeniam v zahraničí, napríklad v Grécku, Bulharsku a Turecku. Dlhuje aj svojim niekdajším spoločníkom. Na tohtoročnú sezónu firma už nezískala poistenie proti úpadku, naposledy bola poistená v spoločnosti Uniqa.

 

Cestovná kancelária sa dostala do problémov už v roku 2013, keď z trhu náhle odišiel charterový dopravca Holidays Czech Airlines. Firma mala vtedy už vytlačené katalógy, potom musela hľadať iného dopravcu.

 

V období svojej najväčšej slávy mávala Akvila Travel tržby okolo 250 miliónov Kč, podľa posledných dostupných výsledkov za rok 2013 ale spadla pod hranicu 200 miliónov Kč. Cestovka pôsobila aj ako konsolidátor pre ostatné moravské cestovky pre kapacity v lietadlách ČSA, letecké spoločnosti už ale tieto služby nepotrebujú. Jej pôvodná majiteľka Helena Počová neskôr predala podiel stavebnej firme Tvarbet Moravia, ktorá cestovnej kancelárii požičala 5 miliónov Kč. Nakoniec ale s finančnou injekciou neuspela.

(1 EUR = 27,062 CZK)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies