V Česku si pripomínajú 97. výročie vzniku samostatného Československa

NETKY.SK • 28 Október 2015, 13:07 • 2 min
V Česku si pripomínajú 97. výročie vzniku samostatného Československa

PRAHA - Položením vencov k hrobu neznámeho vojaka pred jazdeckou sochou na Národnom pamätníku na Vítkove v Prahe si dnes najvyšší českí ústavní činitelia na čele s prezidentom Milošom Zemanom pripomenuli 97. výročie založenia samostatného Československa, ale tiež pamiatku obetí prvej svetovej vojny. Informovali o tom české médiá.

slovakia

left justify in out

Na pietnom akte sa spolu s prezidentom zúčastnili premiér Bohuslav Sobotka, minister obrany Martin Stropnický a predsedovia oboch komôr parlamentu - predseda Senátu Milan Štěch a predseda Poslaneckej snemovne Jan Hamáček.


Český rozhlas uviedol, že spomienkový akt otvoril prezident Zeman. Po jeho pozdrave k vojakom nasledovala vojenská prehliadka. Následne nízko nad Prahou preleteli vojenské lietadlá českej armády - dopravný stroj CL-601 Challenger a dve stíhačky JAS-39 Gripen.


Podobné pietne akcie sa dnes konajú na viacerých miestach ČR. Napríklad rektori vysokých škôl položia kvety k pamätníku prvého československého prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka v Prahe a v Plzni odhalia Pamätník bojovníkov a obetí vojen.


Popoludní sa prezident Zeman zúčastní na Hradčianskom námestí na slávnostnej prísahe českých vojakov a vymenuje nových generálov. Večer potom vo Vladislavskej sále Pražského hradu udelí štátne vyznamenania 36 vybraným osobnostiam.


Český rozhlas upozornil Pražanov a návštevníkov metropoly, že budovy Pražského hradu zostanú dnes v dôsledku osláv neprístupné a večer sa uzavrie celý jeho areál. Môžu však navštíviť Kramářovu vilu a časti Poslaneckej snemovne a Senátu, ktoré sú dnes pre nich výnimočne otvorené od 9.00 do 16.00 h.
V Česku je dnes štátny sviatok a ľudia tak majú pracovné voľno.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies