V Česku schválili možnosť nosenia elektronických náramkov namiesto väzby

NETKY.SK • 20 Apríl 2016, 12:32 • 2 min
V Česku schválili možnosť nosenia elektronických náramkov namiesto väzby

PRAHA - Niektorých obvinených v ČR pravdepodobne začnú strážiť elektronické náramky. Súd ich tak nebude musieť posielať do väzby. Počíta s tým novela trestného poriadku, ktorú dnes schválil český Senát. Informoval o tom Český rozhlas (ČRo).

slovakia

left justify in out

Normu, ktorá tiež ukladá vykonať trest verejnoprospešných prác do roka namiesto terajších dvoch rokov, by teraz mal podpísať prezident Miloš Zeman.

 

Hlavnú výhodu elektronických náramkov vidí ministerstvo spravodlivosti v tom, že človek môže zostať s rodinou, chodiť do práce a venovať sa svojim záujmom. ČR teraz v súťaži vyberá, kto bude náramky dodávať. Minister spravodlivosti Robert Pelikán (ANO) senátorom povedal, že ministerstvo v súťažnom dialógu rokuje so šiestimi subjektmi.

 

Uložiť alternatívny trest domáceho väzenia za menej závažnú trestnú činnosť umožňuje nový trestný zákonník už od roku 2009. Elektronický kontrolný systém sa ale stále nepodarilo zaviesť.

 

Dnes schválená novela trestného poriadku umožňuje nahradiť v niektorých prípadoch aj väzbu práve strážením prostredníctvom elektronických náramkov.

 

Podľa novely sa tiež mení lehota na vykonanie verejnoprospešných prác. Odsúdení budú mať na ich vykonanie jeden rok namiesto súčasných dvoch, doplnil ČRo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies