V Česku schválil sedemdňovú platenú dovolenku pre otcov

NETKY.SK • 24 Február 2017, 11:29 • 2 min
V Česku schválil sedemdňovú platenú dovolenku pre otcov

PRAHA - Českí poslanci schválili dnes novelu zákona o nemocenskom poistení, ktorá počíta so zavedením platenej sedemdňovej dovolenky pre otcov novonarodených detí.

slovakia

left justify in out

Pre novelu hlasovalo 103 zo 146 prítomných členov Poslaneckej snemovne. Najväčšiu podporu mala v radoch vládnucich sociálnych demokratov a ľudovcov, a tiež opozičných komunistov a nacionalistického hnutia Úsvit.

Hnutie ANO vicepremiéra Andreja Babiša bolo v tejto otázke rozdelené, zatiaľ čo pravicová opozícia hlasovala proti.

Návrh ešte musia podľa informácií servera iDNES.cz schváliť senátori a podpísať prezident Miloš Zeman. V prípade, že sa tak stane, budú si môcť "novopečení" otcovia zobrať týždeň mimoriadnej dovolenky bez toho, aby prišli o podstatnú časť platu.

Muži si budú môcť vybrať sedem dní plateného voľna do šiestich týždňov od narodenia dieťaťa. Budú pritom dostávať, rovnako ako ženy, peniaze z odvádzaného nemocenského poistenia, a to vo výške 70 percent vymeriavacieho základu svojho príjmu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies