V Česku sa zaškoľujú irackí piloti na bojových strojoch L-159

NETKY.SK • 30 Júl 2015, 15:55 • 2 min
V Česku sa zaškoľujú irackí piloti na bojových strojoch L-159

PRAHA - V Českej republike sa už preškoľujú prví irackí piloti na bojových lietadlách L-159. Potvrdil to dnes český minister obrany Martin Stropnický so zástupcom náčelníka generálneho štábu Františkom Malenínským.

slovakia

left justify in out

Irak podľa nich prostredníctvom spoločnosti Aero Vodochody kúpi 15 strojov, ktoré česká armáda nevyužíva, napísal dnes server Novinky.cz. Podľa Malenínského je celkovo 31 irackých pilotov v Česku už približne dva týždne. Generálporučík odhadol, že výcvik potrvá minimálne rok. Stropnický povedal, že tréning bude pravdepodobne rozvrhnutý na niekoľko turnusov.

 

"Výcvik bude trvať, pokým nebude istota, že sú vycvičení," dodal Malenínský. O predaji nepotrebných strojov L-159 do Iraku sa rokuje už niekoľko rokov. Konkrétne obrysy dohoda nabrala pred rokom, česká vláda predaj schválila v marci tohto roka. Za 15 lietadiel má Česko dostať 750 miliónov korún (asi 28 miliónov eur). Bagdad ich plánuje nasadiť do boja proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona