V Česku sa začali povolebné rozhovory

NETKY.SK • 27 Október 2013, 11:26 • 2 min
V Česku sa začali povolebné rozhovory

PRAHA - Predstavitelia ČSSD rokovali s komunistami.

slovakia

left justify in out

Vrcholní predstavitelia Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD), ktorá v sobotu zvíťazila v predčasných parlamentných voľbách do Poslaneckej snemovne ČR, sa na prvom povolebnom stretnutí dohodli s Komunistickou stranou Čiech a Moravy (KSČM) na dodržaní systému pomerného zastúpenia v orgánoch Snemovne.

Obaja potenciálni koaliční partneri sa zhodli aj na tom, že sa uskutočnia ďalšie spoločné rozhovory. Miestom stretnutia oboch strán bolo sídlo ČSSD Lidový dům.

ČSSD pre povolebné rokovania ustanovila štvorčlenný tím vedený predsedom strany Bohuslavom Sobotkom. Sobotka krátko po desiatej večer dorazil do Lidového domu. Spolu s ním prišiel aj prvý podpredseda strany Michal Hašek a podpredsedovia Lubomír Zaorálek a Milan Chovanec.

Komunistov zastupovali predseda KSČM Vojtěch Filip, podpredsedníčka strany Miloslava Vostrá, bývalý predseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik a bývalý podpredseda poslaneckého klubu KSČM Alexander Černý.

Špičky oboch strán rokovali približne 40 minút.

"Dohodli sme sa na tom, že si ČSSD v priebehu budúceho týždňa odkrúti rokovania s parlamentnými stranami a potom sa znova stretneme a zhodnotíme situáciu," povedala internetovému serveru Novinky.cz Miloslava Vostrá.

Sociálni demokrati sa podľa nej s KSČM zhodli na tom, že v novej Poslaneckej snemovni bude v jej orgánoch dodržaný princíp pomerného zastúpenia, teda že funkcie sa obsadia s ohľadom na volebný výsledok jednotlivých strán. Pre KSČM by to mohlo znamenať šancu na obsadenie postu podpredsedu Poslaneckej snemovne. 

Podľa Vostré sa na stretnutí vrcholných predstaviteľov oboch strán riešila aj otázka, koľko výborov by malo v Snemovni pôsobiť. Podpredsedníčka komunistov sa domnieva, že ich počet by sa nemusel meniť. KSČM je však toho názoru, že by nemuseli mať toľko členov z radov poslancov. "Chceme ich počet znížiť," uviedla Vostrá pre Novinky.cz

Sociálni demokrati a komunisti napriek očakávaniam nezískali v Poslaneckej snemovni väčšinu. Spoločne disponujú len 83 hlasmi (ČSSD 50, KSČM 33).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies